Yemen'de Husiler 'darbe' ile iktidara ortak oldu

Güncelleme Tarihi:

Yemende Husiler darbe ile iktidara ortak oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 01:48

Yemen’de başkent Sana’yı kontrol altına alan Şii Husilerden oluşan Ensarullah Hareketi’yle Cumhurbaşkanı Abdurrabi Hadi Mansur arasında anlaşmaya varıldı. Yemen hükümetinin 'darbe' olarak adlandırdığı girişimle Husiler iktidarda daha fazla söz sahibi oldu.

Haberin Devamı

Yemen'in resmi haber ajansı SABA tarafından duyurulan anlaşmaya göre Ensarullah militanlarının başkent Sana’daki kontrollerini sona erdirmeleri, cumhurbaşkanlığı sarayı başta olmak üzere işgal ettikleri kamu binaları ve askeri üslerden çekilmeleri karşılığında yönetimde daha fazla söz sahibi olacaklar. Dokuz maddelik anlaşmada, Ensarullah Hareketi’nin bir diğer talebi olan anayasa değişikliği de kabul edildi.

"BÜYÜKLER ANLAŞIYOR, ALTTAKİLER BEDEL ÖDÜYOR"
Ancak Yemen Enformasyon Bakanı Nadiye es-Sekkaf, Husilerle anlaşmaya varılmasına rağmen Cumhurbaşkanı Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in hâlâ serbest bırakılmadığını belirtti.

Sekkaf sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmaya rağmen Bin Mübarek'in hâlâ Husilerin elinde olduğunu ifade ederek, "Büyükler anlaşıyor ve onların altındakiler bedel ödüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Üst düzey bir Husi üyesi, Reuters'a yaptığı açıklamada, Hadi'nin sarayı ile kaldığı konutu kuşatan silahlı milislerin çekilmesinin ve Mübarek'in serbest bırakılmasının birkaç gün sürebileceğini belirtti. Ancak bunun için de hükümetin verdiği sözleri yerine getirmeye başlaması gerektiğini söyledi.

"KIRMIZI ÇİZGİ"YE DAYANDILAR
Pazartesi günü şiddetlenen çatışmalarda 35 kişi yaşamını yitirirken, 94 kişi de yaralandı. Salı günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ele geçiren Husi militanlar, petrol zengini Marib kentine ilerliyordu.

Suudi Arabistan, 19 Ocak’ta Yemen makamlarını ‘Marib kırmızı çizgimizdir’ diyerek uyarmış ve Husilerin bu kenti kontrol altına almasına müsaade etmeyeceklerini bildirmişlerdi.

Alman Bild gazetesi Husilere İran’ın Kudüs Gücü’nden bir generalin liderlik ettiği iddiasını gündeme getirirken, Yemen yönetimini El Kaide’nin güçlenmesine göz yummakla suçluyordu.

YEMEN'DE TANSİYON NASIL YÜKSELDİ
Husiler, Sana’nın büyük bölümünü 21 Eylül 2014’te ele geçirdi. Husi Ensarullah hareketi, federasyon formülüne ülkeyi zengin ve fakir bölgeler olarak böleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Sonrasında BM’nin aracılık ettiği yeni birlik hükümeti görüşmeleri başladı. Anayasa taslağındaki ülkenin altı bölgeli federasyona dönüştürülmesi maddesi Husilerin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Mübarek, taslağın sunulacağı toplantı öncesinde Husiler tarafından kaçırıldı.

Mübarek’in kaçırılması ülkenin güneyindeki petrol zengini Shabwa vilayetinin tepkisini çekti. Vilayet yönetimi, Mübarek’in serbest bırakılmaması haline petrol vanalarını kapatacağı tehdidini savurdu.

Ülkenin güneyinde ise ayrılıkçılar faal. Şii Husileri İran’ın desteklediği, iktidarda olan Sünnileri ise Suudi Arabistan’ın desteklediği ileri sürülüyor. Yemen’de Arap Yarımadası El Kaidesi de faaliyet yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!