Yeltsin, ‘yönetim elden gidiyor’ korkusu içinde hareket etmiş

Güncelleme Tarihi:

Yeltsin, ‘yönetim elden gidiyor’ korkusu içinde hareket etmiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in pazartesi günü Viktor Çernomırdin hükümetini görevden alması, Yeltsin, Rusya yönetimi elimden gidiyor korkusuyla bu işe kalkıştı’ yorumuna neden oldu. Yeltsin'in Çernomırdin'in yerine 35 yaşındaki Sergey Kiriyenko'yu vekaleten başbakan yapmasının da bu tezi doğruladığı vurgulandı.

Basında, Yeltsin'in, 6 yıldır başbakan olan Çernomırdin'in kendisi gibi uzun süre görevde kalabilen üst düzey yöneticilerden biri haline gelmesinden rahatsız olduğu öne sürüldü. Gazetelerde, ‘Çernomırdin, artık Kremlin Sarayı’nı dinlemeden işler yapmaya başladı. Geçtiğimiz hafta soğuk algınlığı nedeniyle 8 gün çalışamayan Yeltsin, Çernomırdin'in başına buyruk çalıştığını gördü ve ondan kurtulma kararı aldı' görüşüne yer verildi. Yeltsin'in kararında çevresindeki yeni zenginlerin ve son bir yılda Rusya ekonomi ve siyasetinde önemli rol oynayan, işadamı Boris Beryuzovski'nin Başbakan Birinci Yardımcısı Çubais v Çernomırdin'in gazabına uğraması ve hükümeti Yeltsin'e şikayet etmesinin de etkisi olduğu kaydedildi.

Bu arada, Moskova'da, Yeltsin'e karşı darbe söylentisi de çıktı. Çernomırdin'in kabinesindeki İçişleri Bakanı Anatoliy Kulikov'un Rusya içinde bağımsız bir mini ordu kurduğu öne sürüldü. Kulikov, Viktor Çernomırdin ve istifa eden hükümetin geride kalan üyelerinin bir grup oluşturup Kremlin'e karşı ayaklanmasına birkaç gün kala Yeltsin'in hükümeti görevden aldığı iddia ediliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!