Yeltsin, Primakov'dan rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Yeltsin, Primakovdan rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yelstin'in Kremlin'de yaptığı son görev değişiklikleri ‘Başkan gücünü Primakov’a kaptırmaktan korktu' şeklinde değerlendirildi. İktidar mücadelesinin hedefi 1999 Parlamento seçimleriyle 2000 yılı başkanlık seçimi.

İki haftadır hastanade zatürree tedavisi görmekte olan Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, dün üç saatliğine doktorlarından izin alarak Kremlin'e geldi ve kapsamlı bir atama operasyonu yaptı.

Yeltsin, Kremlin İdare Amiri, eski sporcu Valentin Yumaşev'i görevden alarak yerine Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Bardüja'yı atadı. Bardüja her iki görevi de birlikte yürütecek. Moskova'da bu atama ‘Yeltsin Primakov’a rakip arıyor. Tenis raketini (Yumaşev) kılıç kalkanla (Bardüja) değiştirdi' şeklinde yorumlandı.

Bir anda Kremlin'in, Yeltsin'den sonra en güçlü adamı oluveren Bardüja'nın bir haftaya kadar Devlet Başkanı'na ‘Rusya’nın içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal krize çözüm önerileri' konusunda bir rapor hazırlaması bekleniyor. ‘Kılıç ve kalkan’ olarak tarif edilen KBG içinden yetişen Bardüja ordu ve diğer güvenlik güçlerine yakın biliniyor. Yeltsin, önümüzdeki hafta tekrar Kremlin'e gelerek, Bardüja'nın başkanlığında yapılacak Rusya Güvenlik Konseyi toplantısına katılacak.

Yeltsin, Kremlin'de geçirdiği 3 kısa saat içinde ayrıca şahsına bağlı olan 12 resmi kurumma iki yenisini ekledi. Bundan böyle Rusya Adalet Bakanlığı ve Rusya Vergi Dairesi de doğrudan Başkan'a bağlı olarak görev yapacak.

Bu görev değişikliklerinin resmi gerekçesini, Yeltsin'in danışmanlarından Oleg Sosuyiv şöyle açıkladı :

‘Yeltsin, Rusya’daki iç gelişmelerden tedirgin. 1999 Parlamento seçimleri yaklaşırken sol sağ partiler arasında siyasi kavganın kontrolden çıkmaması gerekiyor. 2000 yılında da başkanlık seçimleri olacak. O tarihe kadar Rusya'da çalkantı olmaması gerekiyor.'

Ancak, muhalefet partileri Yeltsin'in son atamalarını farklı yorumluyor: ‘Yevgeniy Primakov başbakan olduğundan beri, Kremlin ve çevresinin elinden iktidarı yavaş yavaş alıyor. Yakında kontrolü kaybedeceğini anlayan Yeltsin’in kızı Dyaçenko ve eski başbakanı Çernomırdin gibi yakın çevresi Bardüja'yı Primakov'a karşı denge unsuru olarak öne sürüyor.'

Diğer taraftan, Yeltsin dün üç saatliğine Kremlin'de - doktor kontrolünde - fırtına gibi estikten sonra, apar topar hastanedeki odasına döndü. Sözcüsü Drimriy Yakuşkun, ‘doktorların Yeltsin’in çalışabilicik durumda olduğunu düşündüğünü, ancak tam anlamıyla iyileşmeden hastaneden çıkmasına izin vermediklerini' açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!