Yeltsin liberalizmden yıldı

Güncelleme Tarihi:

Yeltsin liberalizmden yıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusya önümüzdeki ocak ayından itibaren ‘yeni ekonomik düzene’ geçiyor. Mafya'nın devletten ihale kapma yarışına son verileceğini açıklayan Devlet Başkanı Yeltsin ‘Yolsuzluklar bitecek. Ekonominin idaresinde devlet güçlenecek’ dedi.

Serbest piyasa reformlarını uygulayayım derken ekonominin iplerini mafyaya kaptıran Rusya Devlet Başkanı Yeltsin, devletin ekonominin kontrolünü yeniden eline alacağını ilan etti.

Yeltsin 1 Ocak 1998'den itibaren ‘yeni ekonomik düzen’ programına geçileceğini açıkladı. Bundan böyle devlet, ekonomiyi canlandırmak için daha aktif bir sanayi politikası uygulayarak anahtar sektörlerde üretimi teşvik edecek.

Rusya Parlamentosu'nun dünkü açılışında sert konuşan Yeltsin, bankalarla özel şirketlere şiddetle çattı ve ‘Bundan böyle devlet ekonominin idaresinde daha güçlü olacak. Ancak Sovyet döneminin plan ekonomisine dönüş de söz konusu değil’ dedi. İstikrarlı bir ekonomik büyüme için ekonomik özgürlüğün yeterli olmadığını, yeni bir ekonomik düzene ihtiyaç duyulduğunu belirten Yeltsin, ‘Bunun için de güçlü ve akıllı bir hükümete ihtiyaç var. Gerekli yasaları çıkaracağız’ dedi.

Altı yıllık serbest pazar uygulaması sonucu Rus ekonomisi istikrar kazanırken eski yöneticilerden oluşan elit tabaka her geçen gün servetine servet katarken, milyonlarca insan açlık sınırında yaşıyor ve bu durum sosyal huzursuzluğun giderek büyümesine yol açıyor.

Dünkü konuşmasında bu gerçeklere değinen Yeltsin, devletin özel sektörün işlerine burnunu sokmayacağını, ancak yeni kapitalistlerin devlete baskı yapmasına da izin vermeyeceklerini söyledi. Yeltsin, bundan böyle yolsuzlukların ekonomiye zarar vermesini de önleyeceklerini söz verdi.

Yeltsin'in bu sözleri, özelleştirme projelerinde devletten ihale kapmak için yarışan banka ve finansman kuruluşlarını hedef alıyor. Rusya'nın en büyük bankalarına ait medya organları aracığılıyla yapılan ihale kapma kavgası genelde devlet kademelerindeki yetkililere yüksek rüşvetler ödenerek sonuçlandırılıyor. Böylece devlet kademelerinde sıkı bağlantıları olan işadamları, son derece ucuz fiyata devlet mallarına sahip olabiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!