Yeğen Barzani Türk gazetecilere konuştu

Güncelleme Tarihi:

Yeğen Barzani Türk gazetecilere konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 09:42

Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin üst düzey yetkilisi Neçirvan Barzani, bölgenin Türkiye'ye karşı kullanılmasına izin vermeme konusunda ciddi olduklarını ve terör örgütü PKK'ya karşı aldıkları önlemlerin süreceğini söyledi.

Haberin Devamı

Washington'da bulunan ve ABD Kongresinde bir grup Türk gazetecisine konuşan Barzani, Türkiye ile ilişkilerin kendileri için büyük önem taşıdığını ve Bağdat'ta üst düzeyde bir Türk heyetiyle 1 Mayısta yaptıkları görüşmenin ardından temasların devam edeceğini umduklarını anlattı.

Yerel yönetimin terör örgütü PKK konusundaki tutumunun sorulması üzerine Barzani, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelen her türlü tehdide karşı olduklarını belirtti.

Barzani, Washington'daki görüşmelerinde terör örgütü konusunda nelerin konuşulduğunun sorulması üzerine de "Konumumuzu yine dile getirdik. Birincisi, yönetimimiz topraklarının Türkiye'ye veya başka komşulara karşı kullanılmasına izin vermeme konusunda ciddi. İkincisi, yönetimimiz tarafından PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerinin sınırlandırılması ve önlenmesi yönünde alınan tedbirler uygulanmaya devam edecek" diye konuştu.
Barzani, "Topraklarımızın Türkiye'ye karşı kullanılmaması gerektiği yönündeki talep, adil ve haklı bir talep" dedi.
Neçirvan Barzani, Kerkük sorununun, anayasada dile getirilen referandum maddesi uyarınca çözümlenmesini istediklerini ve bu soruna ilişin BM temsilcisinin yeni önerilerini beklediklerini söyledi.

Irak anayasası uyarınca geçen aralık sonuna kadar yapılması öngörülen, ancak hazırlıkları tamamlanamayan ve Türkiye'nin karşı çıktığı referandum, BM temsilcisinin önerisiyle altı ay ertelenmişti.

"Referandumun haziran sonuna kadar yapılmasını mı istediklerinin" sorulması üzerine Barzani, "Önemli olan, bölgede ilerleme sağlandığını görmek. Yoksa haziranda veya başka bir zaman yapılması, büyük bir problem değil" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!