Yazar kitabını pazarlar mı

Güncelleme Tarihi:

Yazar kitabını pazarlar mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2008 00:00

Fransa’da iki yayınevinin aylardır esrarengiz bir biçimde "XX" rumuzu ile tanıtımını yaptığı kitapların pazarlanma yöntemi eleştirilere neden oldu. Gelecek ay piyasaya sürülecek kitabın adının "Halk düşmanları", yazarlarının ise modern filozof Bernard Henry Levy ile Michel Houellebecq olduğu ortaya çıktı. Birbirleriyle tamamen zıt görüşte olan bu iki yazar, Orhan Pamuk’a yöneltilen eleştirilerin benzeriyle karşı karşıya.

TÜRKİYE’de Orhan Pamuk için ortaya atılan "Yazar kitabını pazarlar mı?" polemiği, şimdi Fransa’da yaşanıyor. Flammarrion ve Grasset yayınlarının ortaklaşa piyasaya süreceği ve aylardır yazarların isimleri yerine "1 kitap 4 el" ve "XX" rumuzu ile tanıtımı yapılan kitabın pazarlama yöntemi edebiyat dünyasında eleştirilere neden oldu.

Önümüzdeki ay piyasaya sürülecek olan kitabın adının "Halk düşmanları" yazarlarının ise modern filozof Bernard Henry Levy ile Edebiyat dünyasının "yaramaz çocuğu" diye bilinen Michel Houellebecq olduğu ortaya çıktı. Levy ve Houellebecq’in, yazmaya Ocak 2008’de başlayıp, Temmuz ayında bitirdikleri belirtilen kitabı ilginç bir yöntemle, birbirlerini görmeden sadece yazışma vasıtasıyla tamamladıkları belirtildi. Birbirleriyle tamamen zıt görüşte olan bu iki yazarın kitabı merak uyandırırken, yazarların daha kitapları okunmadan bu şekilde pazarlamaları sert şekilde eleştirildi.
/images/100/0x0/55eb37aaf018fbb8f8b2fd00


Tıpkı Orhan Pamuk’a yazar Necati Doğru tarafından yöneltilen "Romancı olacağına pazarlamacı olsaydı yine Nobel alırdı. Yüksek kabiliyet, bulunmaz yetenek. Her şeyi pazarlıyor ve başarıyor. Romanlarını alanlar, 30 sayfasını okuduktan sonra bırakıyorlar, fakat yine de almaya devam ediyorlar" şeklindeki eleştirinin aynısı Levy ve Houllebecq’e de yapıldı.

Okuyucu aldatılıyor

İki yayınevinin ilk baskıyı 150 bin olarak gerçekleştireceklerini açıklamaları karşısında Internet’teki çeşitli edebiyat forumlarında şu eleştiriler yer aldı:

"Artık kitaplar içerikleri ve edebi yanlarıyla değil, dikkat çeken pazarlama usulleriyle satışa sunuluyor. Ancak bu yöntemle satın alınan kitap iyi değilse, 20-30 sayfası okunmadan bir kenara konuyor. Bu pazarlama şekli ile 3-5 bin adet basılıp okunduktan sonra, iyi olmadığı eleştirmenlerce ortaya çıkan kitap, tek kalemde 150 bin satıyor ama okuyucu aldatılıyor."

Levy’nin savunması

Bernard Henry Levy ve Michel Houellebecq ise birbirilerine 180 derece zıt görüşte oldukları halde kitabı yazmaya karar verdiklerini belirttiler. Kitabın pazarlama yöntemiyle ilgili eleştirilere Levy "Düşünülebilecek ve imkanlarım dahilinde olan her türlü şeyi yapabilirim. Bu maalesef bazılarının benim için yaptıkları ’sadece kendi reklamını yapan ve hiçbir sosyal sorundan anlamayan burjuva ve it herif’ tarifini değiştirmeyecek" dedi. Houellebecq ise "Eleştirenlerin söyledikleri gibi Levy ile tüm temel konularda birbirimizden ayrı düşünüyoruz. Tek ortak özelliğimiz, ikimizin de acımasızca eleştirilmesidir" diye konuştu.

Eleştirmenler ise bu açıklamalara, "Bu, sazan balığı ile tavşanın evliliği gibi bir şey. Sadece kendilerini pazarlıyorlar ama bu davranışlar edebiyata kan kaybettiriyor" karşılığını veriyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!