Yaza komutanız

Güncelleme Tarihi:

Yaza komutanız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 02:01

BM Barış Gücü'nün komutanlığını önce İngiltere yapacak. İngiltere'nin Haziran ayında devredeceği görevi Türkiye 1500-2000 askerle üstlenecek.

ABD'nin yer almayacağı Barış Gücü'nde Almanya, Fransa, Kanada, İtalya, Danimarka, Bangladeş, Ürdün ve Sri Lanka da yer alacak.

Afganistan'da siyasi otoritenin sağlanmasından sonra ülkeye gönderilecek BM Barış Gücü'nün komutanlığında ipi İngiltere göğüsledi. Son dönemde Türkiye ve Almanya'nın ısrarlı olduğu BM Barış Gücü Komutanlığı'nın ilk altı ay için İngiltere'ye verilmesinin planlandığı bildirildi. Askeri ve diplomatik kulislerden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin altı ay süreli görevini tamamlamasından sonra komutanlık Türkiye'ye verilecek. Buna göre önümüzdeki Haziran ayından itibaren Afganistan'daki BM Barış Gücü Komutanlığı Türkiye'ye geçecek. İngiltere'nin komutanlığı sürecince komutan yardımcılığı görevinin ise Türkiye'de olabileceği belirtiliyor.

1500-2000 MEHMETÇİK

Afganistan'da 22 Aralık'ta Paştun lider Hamid Karzai başkanlığında geçici hükümetin işbaşı yapmasının ardından bir süre sonra ülkede BM Barış Gücü'nün görev alması planlanıyor. Türkiye, Barış Gücü'ne 1500-2000 civarında asker verecek. Ankara, Afganistan'a BM Barış Gücü'nün yerleştirilmesi gerektiği görüşünün seslendirilmeye başlandığı geçen 15 Kasım'dan bu yana hazırlıklara başlamıştı. Bu amaçla Ankara-Mamak'ta 28. Mekanize Tugayı'nda ‘‘Mavi bereliler’’ Afganistan'a heran gidecekmiş gibi eğitime başlamışlardı. Afganistan'a gidecek olan Türk askerinin ağırlıklı olarak ülkenin Kuzey bölgelerinde görev yapması planlanıyor. Türk birliği görev yapacağı bölgede konuşulan diller, halkın gelenek ve görenekleri, ülkenin coğrafik yapısının yanısıra beraber görev yapacağı muhtemel diğer ülkelerin birlikleri hakkında düzenli eğitim alıyor.

ABD ASKERİ YOK

Ankara'ya ulaşan ilk bilgilere göre, BM Barış Gücü'nde ABD askeri yer almayacak. Buna karşılık İngiltere ve Türkiye ile birlikte Almanya, Fransa, Kanada, İtalya, Danimarka, Bangladeş, Ürdün ve Sri Lanka gibi ülkelerden askerler Barış Gücü içinde yer alacak. İlk altı ay boyunca komutanlık görevini üstlenecek olan İngiltere'nin güce vereceği asker sayısının ise 3 bin civarında olması tahmin ediliyor.

Çok uluslu güç ile ilgili yetkilendirici görev kararının BM Güvenlik Konseyi tarafından verilmesi gerekiyor. Ayrıca, katılımcı ülke olup da misyonun gerektirdiği masrafları karşılayamayan ülkeler için bir de fon oluşturulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!