Yaşargil'e Devlet Madalyası

Güncelleme Tarihi:

Yaşargile Devlet Madalyası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2000 00:00

Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle Devlet Üstün Hizmet Madalyası verildi.
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer, sekreteryası ve Prof.Dr. Yaşargil'in eşi Dianne Yaşargil'in katıldığı sade törende yaptığı konuşmada, Çankaya Köşkü'nün önemli bir törene daha ev sahipliği yaptığını söyledi. Sezer, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu gereğince verilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası'nın özel bir anlamının bulunduğunu vurgulayarak, madalyanın ''Yurtiçinde veya dışında herhangi bir alanda feragat ve fedakarlık ve gayreti ile yaptığı çalışmalarda ülke ve dünya çapında emsallerine nazaran üstün başarı göstererek devletin yücelmesine ve milli menfaatlere önemli ölçüde katkısı olan Türk vatandaşlarına'' verildiğini anımsattı.

Prof. Dr. Yaşargil'in yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda Türk ulusunun ve insanlığın gurur kaynağı olan değerli bir bilim adamıolduğunu kaydeden Sezer, şöyle devam etti:

''Sayın Gazi Yaşargil'in yaşam öyküsünü yeniden anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Hepimiz zaten çalışmalarıyla onu yakından tanıyoruz. Ancak ben yine de birkaç hususu vurgulamak istiyorum. Hocaların hocası unvanı ile tanıdığımız Sayın Yaşargil, beyin cerrahisi alanında başarı ile uyguladığı teknik ve yöntemleri ile tıp dünyasında yeni bir çığır açmış, tüm ülkelerin haklı olarak büyük bir dikkat ve ilgisini çekmiştir.

Dünya çapındaki bir doktorumuz olarak ülkemizi yurtdışında başarı ile temsil eden Sayın Yaşargil, hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl ABD'de beyin cerrahisi alanında yüzyılın adamı seçilmiştir. Ulusumuz kendisine böylesine büyük bir kıvanç yaşatan Sayın Gazi Yaşargil ile haklı olarak övünmektedir.'' Cumhurbaşkanı Sezer, çalışmalarıyla tıp dünyasının saygın bir ismidurumuna gelen Prof. Dr. Yaşargil'e verilecek madalyanın Türk ulusununminnet ve şükran duygularının anlamlı bir ifadesi olduğunu kaydetti. Sezer, ''Türk ulusu adına bu madalyayı takdim ederken kendisi ile her zaman gurur duyduğumuz Prof. Dr. Yaşargil'i üstün başarılarının devamıdileklerimle kutluyorum'' dedi. Sezer, daha sonra Prof. Dr. Yaşargil'e madalyasını taktı, beratınısundu.

ALDIĞIM EN KIYMETLİ ÖDÜL

Prof. Dr. Yaşargil ise madalyanın hayatında aldığı en kıymetli ödül olduğunu söyledi. Türkiye'den ayrılalı 57 sene olduğunu, ancak busüre içinde bir saniye dahi halkını ve memleketini unutmadığını belirten Prof. Dr. Yaşargil, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hep halkım ve memleketim için çalışmışımdır. Bunu yaparken bütündünyamızı düşünmüşümdür. Küresel kültürü ve bunun evrimini düşünmüşümdür. Her bireyin bu evrensel kültüre katkı yapmasını düşünmüşümdür. Nasıl parmak ele aitse ben de bu memleketin bir küçük parmağıyım. Hizmetlerimle memleketime bir kıymet kazandırmışsam bu benim için büyük bir onur kaynağıdır.''

Aldığı ödülle gençlere örnek olduğuna inandığını da belirten Prof.Dr. Yaşargil, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bana sorular soruluyor. Türk beyninde başkalık var mı diye? Dünyada öyle bir şey yok. İnsan beyni muazzam bir yaratılıştır. Her beynin sonsuz boyutları vardır. Sabırla çalışmak lazım, üzerinde uğraşmak lazım. O zaman çok büyük kıymetler kazanılabiliyor. Dünyanın gidişi bunu bizden istemektedir. Bunu sabırla çalışarak yapabildiğim için çok memnunum.''

Prof. Dr. Yaşargil, Cumhurbaşkanı Sezer'e madalya için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Sezer ve Prof. Dr. Yaşargil, basın mensuplarının isteği üzerine Cumhurbaşkanlığı Forsu ve büyük boy Türk bayrağı önündepoz verdiler. Prof. Dr. Yaşargil, bu sırada ''Ben bir hastaneyi zret ettiğimde hastanenin önüne Türk bayrağı çekiliyor, o zaman ağlayasım geliyor. Bir Türk doktorunun bayrak astırması muazzam bir olay'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!