Yangın Sydney'in kapısına dayandı

Güncelleme Tarihi:

Yangın Sydneyin kapısına dayandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:08

Avustralya'da 10 gündür süren orman yangınları, şimdi ülkenin en büyük kenti Sydney'i tehdit etmeye başladı. Ülkenin doğu kıyısında ve Sydney'de, üçte birinin kasten çıkarıldığı sanılan yangınlarla mücadele için 15 bin itfaiyeci ve 60 uçak seferber edildi.

İtfaiyeciler, helikopter ve buldozerlerle Sydney'in yoğun nüfuslu dış semtlerini yangından korumaya çalışıyor. Sydney itfaiyesi, 1994'teki bir yangında 100'den fazla evin kül olduğu Pennant Hills Park ve North Epping banliyölerinde dün 300'den fazla evi yanmaktan kurtardı.

Evler boşaltılıyor

Alevlerin 15 kilometre yaklaştığı Sydney'in banliyölerinde yangının ilk günlerinde evlerini terk edenlerin bir bölümü geri döndü. Ancak alevlerin, yaklaşık 2 bin kilometrelik alan içinde ilerleyişi nedeniyle başka evlerin boşaltılması da gündeme gelebilecek. Sydney itfaiyesi, halka ‘‘Alevlere su sıkın’’ çağrısı yaptı.

21 kişi tutuklandı

Polis, halkın ihbarlarıyla, 100'den fazla çalılık yangınına sebep olduğu sanılan 21 kişiyi tutukladı. Tutuklananlardan bazıları 9 yaşında 14 çocuk. Polisin, yangın bölgelerinde kasten yangın çıkarmak için kullanılan malzemeler bulduğu, bu malzemelerden birinin dün Sydney'in kuzeyinde çıkan yangında kullanıldığının sanıldığı belirtildi. Suçlu bulunan kundakçılara 14 yıl hapis cezası verilecek.

Zarar büyük

Noel'den beri süren yangınlarda hiçbir insan kaybı olmadı ancak 250 bin hektar çalılık yandı. Çok sayıda ev tahrip oldu, binlerce koyun öldü, kara ve demiryolu bağlantıları kesildi, 12 bin hane elektriksiz kaldı. Yangın söndürmede 60 uçak ve çok sayıda helikopter kullanılıyor.

Sydney'in köprüsü duman içinde

Avustralya'yı pençesi altın alan yangınlar Sydney kent merkezine öylesine yaklaştı ki, dumanları ünlü Harbour Köprüsü'nü bile sardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!