Yahudi soykırımını inkar edeceğim derken iflas etmişti

Güncelleme Tarihi:

Yahudi soykırımını inkar edeceğim derken iflas etmişti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 00:00

Avusturya’da 17 yıl önce yasak olduğu halde "Yahudi soykırımını reddettiği" gerekçesiyle önceki gün 3 yıl hapis cezasına çarptırılan David Irving, bu iddiası yüzünden servetini kaybetmişti. Viyana’daki mahkemede artık "Yahudi soykırımını kabul ettiğini" savunsa bile cezadan kurtulamayan 67 yaşındaki İngiliz tarihçinin, kararı temyize götürmesi bekleniyor.

NAZİLERE yakın olmakla suçlanan David Irving, 1928 yılının mart ayında İngiltere’nin Essex kentinde bir deniz subayının oğlu olarak dünyaya geldi. Fizik eğitimi gören Irving, 1950’lerde Almanya’nın çelik sanayiinde çalıştıktan sonra ülkesine dönüşünde, tartışma yaratan İkinci Dünya Savaşı ile ilgili kitaplar yayınlamaya başladı. "Dresden’in Yıkılışı", "Göbbels: Üçüncü Reich’ın mimarlığından Nürnberg’e" gibi kitaplar kaleme alan Irving’in en çok da Yahudi soykırımının varlığını sorguladığı 1977 tarihli "Hitler’in Savaşları" isimli kitabı ses getirdi. Irving, 13 yıllık bir çalışma sonucu hazırladığı kitabında, Nazi lideri Adolf Hitler’in Yahudilere yönelik sistematik katliamların yürütüldüğünden haberdar olmadığını iddia ediyordu. 1989 yılında konuşma yapmak için gittiği Avusturya’da protestolar yüzünden programını iptal etmek zorunda kalırken Yahudi soykırımını inkar etmekle suçlandı. Adolf Hitler’in memleketi olan Avusturya’da Hitler’i övmek ve Yahudi soykırımını inkar etmek 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyordu.

EVİNİ SATMAK ZORUNDA KALDI

Irving’in ününe ün katan olay ise Amerikalı akademisyen Deborah Lipstadt’ın "Soykırımı İnkar Etmek" isimli kitabında İngiliz tarihçiye yer vermesi oldu.

1998 yılında Irving, kendisini haksız yere "Yahudi soykırımı inkarcısı" olarak suçladığı gerekçesiyle Lipstadt’ı dava etti. Amerikalı akademisyen ise Irving’i Hitler’i masum çıkarmak için tarihi kanıtları saptırmakla suçluyordu. Tarihçinin 150 bin Sterlin tazminat ödemesine karar verilirken, iflas hakkı tanınan Irving, Mayfair’deki evini satmak zorunda kaldı. Almanya, Güney Afrika, Avustralya ve Kanada’ya gitmesi yasak olan İngiliz’in aralarında bir Suudi prensi ve eski bir Nazi denizaltı komutanının da bulunduğu uluslararası bir grup tarafından desteklendiği sanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!