Yahudi lobisiyle görüşmeye iptal

Güncelleme Tarihi:

Yahudi lobisiyle görüşmeye iptal
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 01:17

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) 69’uncu Genel Kurul toplantıları için ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya liderleriyle yoğun bir temas trafiğinde olacak.

Haberin Devamı

Erdoğan, bugün düzenlenen İklim Zirvesi’nde bir konuşma yapacak. Akşam ise Genel Sekreter Ban Ki-moon’un evsahipliğinde, aralarında ABD Başkanı Barack Obama’nın da bulunduğu liderler onuruna verilecek yemeğe katılacak. Erdoğan’ın Dünya Yahudi Kongresi’ni (WJC) kabulü ise dün son anda iptal edildi. Erdoğan’ın Başkan Ronald S. Lauder ve heyeti ile 30 dakikalık bir görüşme yapması bekleniyordu. Komite yetkilileri kabulün bir başka gün veya saate ertelenmesi talebinde bulundu. Son anda gelen bu talep karşısında başka randevu verilemedi. WJC görüşmenin ileri bir tarihe ertelendiğini söyledi.

AHMEDİNEJAD’A BENZETMİŞTİ

Erdoğan’ın bir araya gelmesi planan Dünya Yahudi Kongresi’nin Başkanı Ronald Lauder, İsrail ile Türkiye arasında 2010’daki Mavi Marmara olayının ardından başlayan krizin en önemli arka kanal (back channel) arabulucularından biri olarak biliniyor. Erdoğan’ın Lauder görüşmesi, Yahudi lobisiyle arasında 2 ay önce patlak veren ‘Cesaret Madalyası’ krizi sonrasına denk geleceği için önem taşıyordu. Zira, Amerikan Yahudi Komitesi Başkanı Jack Rosen, Erdoğan’a verilen Yahudi Cesaret Madalyası’nı geri istemiş, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da Erdoğan adına yazdığı mektupla “Ödülü vermekten memnuniyet duyacaktır” demişti.

Haberin Devamı

TAKVİMİ OBAMA İÇİN DEĞİŞTİ

Erdoğan, BM Genel Kurulu görüşmelerinin 1’inci günü olan 24 Eylül’de de Genel Kurul’a hitap edecek. BM tarafından daha önce perşembe günkü oturuma konulan Erdoğan’ın konuşması, Türk tarafının isteğiyle ABD Başkanı Obama’nın da konuşacağı çarşamba gününe çekildi. Obama, sabah konuşurken Erdoğan, günün son konuşmacısı olarak akşam saatlerinde kürsüye çıkacak. Obama’nın özellikle IŞİD örgütüyle mücadele konusunda Genel Kurul oturumunda önemli açıklamalar yapması ve teröre destek veren ülkelere yönelik yaptırım isteyen bir karar çıkarılması için Güvenlik Konseyi oturumuna başkanlık etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Suriye sınırında bir ‘tampon bölge’ fikrini gündeme getirmesi bekleniyor.

TÜRGEV YEMEĞİNDE KONUŞMA

Haberin Devamı

Erdoğan, 25 Eylül Perşembe yerel saatle sabah, önde gelen Amerikan şirketlerinin temsilcilerinin katılımıyla ABD Ticaret Odası ve Başbakanlık Yatırım Tanıtma ve Destek Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenecek çalışma kahvaltısına katılacak. Erdoğan, akşam ise Mandarin Otel’de TÜRGEV Vakfı tarafından organize edilen Türk işadamlarının katılacağı yemekte konuşacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!