‘Yağ’ın tadı: ‘Oleogustus’

Güncelleme Tarihi:

‘Yağ’ın tadı: ‘Oleogustus’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2015 21:18

BİLİM insanları, uzun araştırmalardan sonra tatlı, acı, ekşi, tuzlu ve ‘umami’nin ardından ‘yağ’ tadını da temel tatlar listesine ekledi.

Haberin Devamı

ABD’deki Purdue Üniversitesi Sindirim Davranışları Araştırma Merkezi’nden bilim insanları “yağ”ın kendine has bir tat algısı yarattığını tespit ettiklerini ve bu tada ‘oleogustus’ adını verdiklerini açıkladı.

AMAÇ LEZZETLİ DİYET

Araştırma ekibi lideri Prof. Richard Mattes, “Yağın tadını keşfetmemiz, sağlık konusunda yeni adımlar atabilmemizi mümkün kılacak” dedi. Bu keşif sayesinde, yapay yağ maddelerinin kalitesi artırılabilecek ve çok daha ‘leziz’ diyet ürünler üretilebilecek.

YAĞDAN önce temel tatlar arasına eklenen son tat ‘umami’ olmuştu. 1985 yılında bilim insanları, uzun süren tartışmalar sonrası glutamat ve nükleotidlerin kendilerine has bir tada sahip olduğunda karar kılmış ve Japonca’da “hoşa giden tat” anlamına gelen umami kelimesini bu tadı tanımlamak için kullamaya başlamıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!