Yabancı medyanın Ergenekon yorumu: Kaos

Güncelleme Tarihi:

Yabancı medyanın Ergenekon yorumu: Kaos
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 11:52

“Ergenekon” davasının duruşmalarına başlanması yabancı medyada büyük yankı buldu. Yabancı medya organları, davanın ilk duruşmasında “kaos” yaşandığı yorumunda birleşti.

“Türk tarihinin en sansasyonel yargılamalarından biri”, “Türk adaleti, ilk kez dokunulmaz bir kast yargılamaya cesaret etti”, “Medya sirkine dönüşmesinden korkuluyor”, “Türkiye, son 25 yıldır Avrupa’ya yakınlaşmasını frenleyen darbecilikten hesap sormaya başladı “Ergenekon, Türk siyasi sınıfını böldü” gibi ifadeler kullanıldı.


NYT: TÜRK TARİHİNİN EN SANSASYONEL YARGILAMALARINDAN BİRİ

New York Times da, Türk tarihinin “en sansasyonel yargılamalarından biri” dediği “Ergenekon” mahkemesini, “Türk tarihinde şiddete başvuran milliyetçilerin liderlerinin yargılanması için ilk gerçek girişim” olarak değerlendirdi. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın davayı, partisini, “İslamcı gündem”i olduğu iddiasıyla eleştirenleri susturmak için kullanmakla suçlandığına da dikkat çekti.

EL PAİS: İLK KEZ DOKUNULMAZ BİR KAST YARGILAMAYA CESARET EDİLDİ

İspanya’ın en büyük gazetesi El Pais de, “Türkiye, aşırı sağın darbeci ağını sanık sandalyesine oturttu” yorumunu yaptığı haberinde “Türkiye, son 25 yıldır Avrupa’ya yakınlaşmasını frenleyen darbecilikten hesap sormaya başladı” görüşüne yer verdi. Gazete, “Bu davanın Türkiye için taşıdığı sembolik değeri tartışılmaz” derken, “Türk adaleti, ilk kez şimdiye kadar dokunulmaz bir kastın üyelerini soruşturmaya ve yargılamaya cesaret etti” diye yazdı.

TELEGRAPH: KAOTİK SAHNELER YAŞANDI

The Daily Telegraph da, “yüksek rütbeli subaylar”ın da yargılandığı duruşmaların açılışında, “kaotik sahnelerin yaşandığı”nı vurguladığı haberinde “Ergenekon” grubunun Genelkurmay Başkanını öldürmeyi planladığı öne sürüldüğünü; ancak grubun eylemlerinin nedeniyle “en çok acıyı azınlıkların çektiği” belirtildiğini kaydetti.

GUARDİAN: KAOS YARGILAMAYI GEÇİKTİRDİ

İngiliz The Guardian, “Türk duruşma salonu kaos, darbeyi planladıkları öne sürülen kişilerin yargılanmasını geçiktirdiği”ni belirtirken, Silivri’deki duruşmanın, “yükselen bir gerilim atmosfer”de yapıldığını anlattı.

FT: MEDYA SİRKİNE DÖNÜŞMESİNDEN KORKULUYOR

Financial Times da, liberallerin, yargı sürecini ‘derin devlet’in ortaya çıkarılması açısından çok önemli bir aşamayı olarak gördüklerini belirtirken yargılananların birçoğunun, “kökleri siyasi İslam’da olan” AKP karşıtı laikler olmasının savcılığın taraf tuttuğu şikayetlerine açık bıraktığını savundu. Gazete, davanın “medya sirkine dönüşmesi”nden korkulduğunu da yazdı.

TİME: TÜRKİYE’NİN KALBİNDEKİ GÖLGELİ AĞ

Time dergisi, sitesinde yer verdiği haberde de “Türkiye’nin kalbindeki gölgeli ağ” olarak adlandırdığı “Ergenekon” sanıklarına ilişkin davanın polis tarafından yürütülen dev bir soruşturmasının sonucu olduğunu belirtti. Dergi, davanın “siyasi müdahale” eleştirileri ile “gölgelendiği”ne dikkat çekti.

EL CEZİRE: DARBE KOMPLOSU MAHKEMESİNDE KAOS

El Cezire tv kanalı da, “Türkiye’deki darbe komplosu mahkemesinde kaos” yorumunu yaptı. Sanıkların birçoğunun Erdoğan hükümeti karşıtları olarak bilindiğine işaret eden El Cezire, “dava, Erdoğan yandaşları ile laikler arasındaki gerilimleri ateşledi” görüşünü de yansıttı.

W. TİMES: KAOS, DARBE KOMPLOSU DURUŞMASINI BOZDU

Washington Times da, “Kaos, darbe komplosu duruşmasını bozdu” başlıklı haberinde aralarında “eski subaylar, çok satan bir yazar ve aşırı milliyetçi bir yazar”ın yer aldığı 86 sanığın duruşma salonunu doldurduğunda “kaos çıktığı”nı yazdı.

EL MUNDO: ERGENEKON, TÜRK SİYASİ SINIFINI BÖLDÜ

İspanyol El Mundo da, “Ergenekon Türk siyasi sınıfını böldü” ifadesini kullanırken “Hükümet ile liberal gazeteler ve İslamcılar ‘tarihi bir adım’ gibi görüyor. Muhalefet ve milliyetçi basın, davanın, hükümetçe yönetilen siyasi bir yargılama olduğuna inanıyor” dedi.

DW: ERGENEKON DAVASINDA İZDİHAM

Alman Deutsche Welle ise, “Ergenekon davasında izdiham” başlıklı haberinde

Türkiye’de “Ergenekon” olarak adlandırılan davada 86 kişinin yargılanmasına başlandı. Mahkeme, izdiham nedeniyle olaylı başlayan davanın 23 Ekim’e ertelenmesine karar verdi” değerlendirmesini yaptı. (ANKA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!