WSJ: En büyük faiz indirimleri Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

WSJ: En büyük faiz indirimleri Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 12:58

Türkiye’de gecelik faizlerinin yeniden düşürülmesi yurt dışında da dikkat çekti. Wall Street Journal, Türkiye’de faizlerin Ekim’den bu yana 10 defa ardı ardına düşürüldüğünü belirterek, “Bu, Merkez Bankasınca enflasyon hedeflenmesi yürütülen diğer yükselen ülkelerden daha fazladır” yorumunu da yaptı.

ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal, TC Merkez Bankasınca gerçekleştirilen son faiz indirimine dikkat çekerken “Türkiye, tedrici bir toparlanma görülürken kilit faiz oranlarını yüzde 7.75’e düşürdü” diye yazdı.

Merkez Bankası’nın kilit gecelik borçlanma faizlerini yüzde 8.25’den yüzde 7.75’e indirirken faiz oranlarının kısa vadede daha da düşebileceğini söylediğine işaret edilen haberde Para Politika Kurulu’nun açıklamasında son verilerin ekonomik aktivitedeki toparlanmanın yavaş ve tedricen olacağını gösterdiğine dikkat çekildiğini de kaydetti.

Komitenin ayrıca enflasyonun uzun bir süre düşük düzeyde seyretmesini beklediğini belirtirken bu dönemde para politikasının “esnek” olmayı sürdürmesi gereğine vurgu yaptığı da ifade edildikten sonra şöyle devam edildi:

“Türkiye Merkez Bankası, politika borçlanma faizini, Ekim 2008’den bu yana 10 defa ardı ardına düşürerek yüzde 16.75’den yüzde 7.75’e indirdi. Bu, Merkez Bankasınca enflasyon hedeflenmesi yürütülen diğer yükselen ülkelerden daha fazladır.

Birinci çeyrekte 14’lük bir ekonomik daralmayı kaydeden ülkede enflasyonist baskılar zayıftır. Temmuz ayında tüketici fiyatlar önceki aya göre yüzde 0.25 artarak yıllık enflasyon oranını yüzde 5.39’a indirdi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!