Wilders ve Petry’nin oyları geriliyor

Güncelleme Tarihi:

Wilders ve Petry’nin oyları geriliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 10:28

Almanya ve Hollanda’da yapılan son anketler, göçmen ve mülteci karşıtı partilerin hızla eridiklerini ortaya koydu. Hollanda’da uzun süredir önde görünen aşırı sağcı lider Geert Wilders’in partisi PVV ile Almanya’da popülist parti AfD’nin oyları eriyor.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da 15 Mart’ta yapılacak seçim öncesi düzenlene son ankette Wilders’in partisi PVV ile Başbakan Mark Rutte’nin partisi liberal VVD’nin oyları birbirine çok yaklaştı. Geçen ayki anketlerde açık ara önde görünen PVV, o zamandan bu yana belirgin düşüş yaşadı ve Başbakan Rutte’nin liberal partisi yarışa ortak oldu. Son ankete göre Wilders yarışı az farkla önde götürüyor. Peilingwijzer’in anketine göre 150 sandalyeli Hollanda Meclisi’nde PVV 26, Başbakan Rutte’nin partisi VVD 25, liberal D66 ile Hıristiyan Demokratlar 17’şer ve Yeşiller 16 milletvekili sokuyor.

TEK BAŞIAN İKTİDAR OLAMAZ

Analist Tom Louwerse, Başbakan Rutte’ye desteğin son dönemde sabit bir çizgide gittiğini, ancak rakibi Wilders’in düşüşte olduğunu, geçen ayki anketlerde 35 sandalye çıkarabileceği görünürken, son ankette 26’ya kadar gerilediğini söyledi.
Anketlerdeki duruma göre, ne Başbakan Rutte’nin, ne de Wilders’in tek başına iktidar olma ihtimali bulunmuyor. Rutte, iktidarda kalmak adına aşırı sağcılarla koalisyon kurmayacaklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İKİ PUANI DAHA GİTTİ

Almanya’da mülteci akınıyla tavan yapan sağ popülist parti AfD, seçmenler nezdinde hızla erime sürecine girdi. Forsa’nın anketinde AfD’nin oyları yüzde 8’e geriledi. Aralık ayında AfD’nin oyları yüzde 13 civarında görünüyordu. Şubat başında yüzde 10’a düşen AfD oyları, bir hafta içinde yüzde 2 puan daha kaybetti. Forsa Başkanı Manfred Güllner, oy kaybına üç neden gösterdi. Mülteci politikası artık puan getirmiyor. ABD’de Trump’ın kaotik yönetimi dünyayı endişelendirdi ve AfD seçmenini olumsuz etkiledi. Parti içi çekişmeler de AfD’ye oy kaybettirdi. AfD’nin ılımlı seçmeni Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) yöneldi.
Ankete göre Almanya’da bugün seçim olsa Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 34, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 31, Sol Parti ve Yeşiller yüzde 8 ile 7 arasında, FDP yüzde 6 oy alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!