Wiki savaşları

Güncelleme Tarihi:

Wiki savaşları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2007 00:00

İnternette herkesin katkısına açık olan özgür ansiklopedi Wikipedia (Vikipedi) farklı güç odaklarının çatışma alanı haline geldi.

Geliştirilen yeni bir program, sanal ansiklopediyi tahrif edenler arasında CIA, FBI, Vatikan, FOX News ve New York Times’ın da bulunduğunu ortaya çıkardı.

CIA bilgisayarından Irak maddesini değiştiren biri, ölen ABD askerleri tablosuna "Bu sayılar tahminidir" diye ek yaptı. New York Times bilgisayarından giren biri Bush maddesine onun bir "salak" olduğunu ekledi. Rakip Wall Street Journal için de "aşırı muhafazakar" notunu girdi.

WIKIPEDIA, bir bilgisayarı ve internet bağlantısı olan herkesin katkıda bulunabileceği sanal bir ansiklopedi. 2001 yılından beri sürekli gelişen ve Türkçesi de Vikipedi ismiyle internette yayınlanan "özgür" ansiklopedinin maddelerini kimliğinizi açıklamaksızın, hatta dilerseniz bir takma isim dahi kullanmadan değiştirebiliyorsunuz.

Herkese açık olduğu için zaman zaman kötü niyetli kullanıcıların gadrine uğrayan, sayfaları silinen, yanıltıcı bilgi ve resimlerle doldurulan Wikipedia, okuyucuların ve yöneticilerin dikkatiyle "güvenirliliğini" koruyor. Yeni bir program, bu "vandal" kullanıcılar arasında canı sıkılan amatörlerden başkaları da olduğunu ortaya koydu.

New Mexico’daki Santa Fe Enstitüsü mezunu Virgil Griffith’in yazdığı WikiScanner (VikiTarayıcı) adlı program, internete bağlanarak Wikipedia’daki değişiklikleri otomatik olarak tarıyor. Bugüne dek anonim kalan internet protokol numaralarını (IP) da gösteren program, hangi maddenin kim tarafından değiştirildiğini belirliyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisansa başlayan 24 yaşındaki Griffith, programı geliştirme amacının, "hoşuna gitmeyen şirket ve kurumlarda küçük çaplı halkla ilişkiler felaketlerine yol açmak" olduğunu söyledi. Wikipedia’nın kurucuları da programa tam destek verdiler.

CIA ve FBI bilgisayarlarından Irak-Guantanamo değişikliği

CIA bilgisayarlarını kullanan bir kişi, ABD’nin Irak işgali ile ilgili maddeyi değiştirdi. İşgal süresince ölen Amerikan askerleriyle ilgili bir tabloya, bu sayıların "tahmini" olduğu ifadesi eklendi. Ayrıca eski CIA Başkanı William Colby’nin biyografisi genişletildi, bazı icraatları övüldü.

CIA çalışanları, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad maddesinde de çeşitli değişiklikler yaparak ABD’nin İran karşısındaki resmi tutumunu desteklediler. CIA sözcüsü, "Bahsettiğiniz müdahalenin Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü’nün bilgisayarlarından yapıldığını teyit edemem" dedi.

FBI binasından bağlanan bir kullanıcı, Guantanamo Üssü’nde terör şüphelilerinin sorgulandığı hapishanenin hava ve uydu fotoğraflarını Wikipedia’dan çıkardı.

Amerikan silah lobisinin en güçlü üyesi Ulusal Tüfek Derneği (NRA), 11 Eylül saldırılarının hemen ardından, saldırıları Saddam Hüseyin’in planlayıp yürüttüğüne dair bilgiler ekledi.

Vatikan’dan bir kullanıcı, Katolik terör örgütü IRA’nın siyasi kanadı olduğu iddia edilen Sinn Fein lideri Gerry Adams’ın profilinde değişiklik yaptı. Adams’ın 1974 yılında işlenen iki cinayetle bağlantısını kanıtlayan gazete haberleri siteden silindi.

Scientology Kilisesi’nden siteye giren kişiler, tarikatla ilgili maddedeki olumsuz görüşleri kaldırdı.

Amerikan medyası da Wikipedia’da dalaşıyor

ARTIK birçok insan, güvenirliği sorgulansa bile bir konuyla ilgili bilgi almak üzere internetten ilk olarak Wikipedia’ya bakıyor. Başta medya olmak üzere tüm kurumlar için bu site bir halkla ilişkiler silahı.

Yeni programın ortaya çıkardığı verilere göre, FOX News ve MSNBC, Wikipedia üzerinden tam bir savaşa tutuştu. FOX News siyasi yorumcusu Bill O’Reilly hakkındaki Wikipedia maddesinin MSNBC bilgisayarlarından değiştirildiği ortaya çıktı. Buna karşılık FOX News de, MSNBC muhabirlerinin sitedeki profillerine küçük düşürücü ifadeler ekledi.

New York Times bile sanal tahrif savaşına dahil oldu. Gazete bilgisayarlarından Wikipedia’ya giren bir kişi, rakip gazete Wall Street Journal ile ilgili maddeyi değiştirerek, bu gazetenin aşırı muhafazakar olduğuna vurgu yaptı. Bir başka New York Times bilgisayarından siteye girilerek, George W. Bush makalesine, onun bir "salak" olduğu "bilgisi" eklendi.

Amerikan CBS televizyonundan birileri de, CNN muhabiri Wolf Blitzer ile ilgili maddede tahrifat yaparak, muhabirin asıl adının "Irving Federman" olduğu şeklinde yalan bir bilgi ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!