Westerwelle: Türkiye'nin son 10 yılı nefes kesici bir başarı hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Westerwelle: Türkiyenin son 10 yılı nefes kesici bir başarı hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 14:05

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye'de özellikle son 10 yılda yaşanan gelişmeleri "nefes kesici bir başarı hikayesi" olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Westerwelle, bugün başkent Berlin'deki Dışişleri Bakanlığında Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleri için düzenlediği bir toplantıda, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine, kendi açılarından bakıldığında Türkiye'de yapılacak henüz çok işin olduğuna inandıklarını belirterek, "Diğer yandan Türkiye'deki gelişmeler özellikle son 10 yılda yaşanan nefes kesici bir başarı hikayesi" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 2005 yılından beri AB üyeliği yolunda bir durgunluk yaşandığı şeklinde görüşlerin olduğunun hatırlatılması ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Mısır'da yaşanan gelişmeler hakkında konuşup konuşmadığının sorulması üzerine Westerwelle, "Yaptığım ya da yapacağım görüşmeler hakkında burada konuşmak istemiyorum. Biz kendi çıkarımız açısından ilkesel olarak Türkiye'de reformların sürdürülmesini istiyoruz. Referandumla bazı şeyler yoluna konuldu ve biz sonuçtan memnuniyet duyduk. Türkiye'nin bakış yönü hiç şüpheye mahal vermeyecek şekilde Avrupa'ya yönelik olmalı. Avrupa da hiç bir zaman Türkiye'yi gözden kaçırmamalı. Biz bugün AB üyeliği hakkında karar vermeyeceğiz. Bizim yaptığımız adil ve ucu açık bir müzakere sürecidir. Bu süreçte ilerlemeler de sağlandı, gerilemeler de yaşandı. Yeni bir fasıl açılması için yoğun şekilde çaba harcamamız lazım. Bence rekabet faslı sırada yer almalı ve bu faslın açılabileceğine inanıyorum" diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

Mısır'daki gelişmeler ile ilgili olarak da Westerwelle, Avrupa ülkelerinin Mısır'ı kimin yönetmesi gerektiğine karar verecek durumda olmadığını, buna sadece Mısır halkının karar verebileceğini belirterek, kendilerinin Mısır hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaparak ülkedeki demokratik süreci desteklemek istediklerini söyledi.

Buna gösteri özgürlüğünün ve vatandaşlık haklarına saygı gösterilmesinin dahil olduğunu ifade eden Westerwelle, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in bugüne kadar Ortadoğu sorununun çözümü sürecinde her zaman olumlu bir rol üstlendiğini, ancak kendisinden ülkesinde diyalog yolunu açmasını istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

"Özgürlük ruhu şişeden dışarıya çıktı" diyen Westerwelle, Mısır'da yaşanan gelişmelerin tüm Arap dünyasını değiştireceğine inandığını, Mısır halkının rüşvet olaylarına son verilmesini, özgürlüğü ve demokrasiyi istediğini, kendilerinin de adil ve özgür seçimlerin yapılabilmesi için her türlü çabayı harcamaya hazır olduğunu söyledi.

Mısır'da şiddet yanlısı radikal dinci grupların iktidara gelmesi durumunda bunu kabul edip etmeyecekleri şeklindeki bir soruya karşılık da Westerwelle, demokraside zaten şiddetin ve hoşgörüsüzlüğün yeri olmadığını, kendilerinin sadece demokrasiden yana olduğunu, bu nedenle göstericilere karşı da şiddet kullanılmaması gerektiğini, şiddetin sadece ülkedeki radikal çevrelerin güçlenmesine yarayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Ortadoğu sorununun çözümünün önemli olduğunu ve bölgede iki devletli bir çözümü desteklediklerini de yineleyen Westerwelle, bu nedenle İsrail ile olan büyük dostluğa rağmen İsrail hükümetinden Yahudi yerleşim birimi inşaatlarının durdurulmasını istediklerini ifade etti.

Westerwelle, İran'daki gelişmeler ile ilgili bir soru üzerine de, "Gelişmeler endişe verici, idamlar şok edici" şeklinde yanıt verdi. Westerwelle, İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak İstanbul'da yapılan görüşmelerde bekledikleri sonucun alınamamış olmasından dolayı üzüntü duyduklarını, ancak görüşme kapısının her zaman açık olduğunu ve bu konuda diplomatik bir çözüme ulaşılmasını istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın, ekonomik krizden çıkmak için çabalarını yeterli bulup bulmadığı şeklindeki bir soruya karşılık da Westerwelle, Yunanistan'ın attığı adımları takdir ile karşıladıklarını belirterek, AB üyesi ülkelerin borçlarının başka borç alarak kapatılmasından yana olmadıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!