Weizman'a Kıbrıs'ta arabuluculuk teklifi

Güncelleme Tarihi:

Weizmana Kıbrısta arabuluculuk teklifi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İsrail Cumhurbaşkanı Ezer Weizman, İsrail ile Filistin arasında yapılan anlaşmanın Kıbrıs'a örnek olmasını istedi. Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides'in davetlisi olarak üç günlük resmi bir ziyaret için Güney Kıbrıs'a gelen Weizman, Larnaka Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, ‘İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi için önemli adımlar atıldı. Yakında sizin için de bir çözüm bulunduğunu duymayı umut ederim’ dedi.

Weizman'ın ziyareti, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasının Güney Kıbrıs'ta yarattığı endişeyi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Weizman, temaslarında Rum Yönetimi'ne, Türkiye ile yapılan anlaşmanın tamamen savunma amaçlı olduğu ve üçüncü bir ülkeyi hedef almadığı mesajını verecek. Rum Yönetimi, bu anlaşmanın, Kıbrıs'a saldırması için Türkiye'yi cesaretlendirdiğini savunuyordu.

Bu arada, Rum Dışişleri Bakanı Yannakis Kassulides, Rum Sigma Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu için Weizman'a arabuluculuk teklifi götürüleceğini söyledi. Kassulides, Weizman'dan, Ankara'nın tutumunu değiştirmesi için Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel nezdinde girişim yapmasını isteyebileceklerini açıkladı.

Ada'da kalacağı süre içinde Rum Meclisi yetkilileri, siyasi parti liderleri, hükümet yetkilileri ve Başpiskopos Hrisostomos ile görüşecek olan Weizman'ın programında KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile görüşme bulunmuyor. Rum gazetelerine göre, Türk makamlarının bu yöndeki talebi, Rumları kızdıracağı gerekçesiyle geri çevrildi.

OLAĞANÜSTÜ KORUMA

Güney Kıbrıs'ı resmen ziyaret eden ilk İsrail Cumhurbaşkanı olan Ezer Weizman için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Son ana kadar kalacağı otelin adı bile açıklanmayan Weizman'ı İsrail'den gelen 30 kişilik özel bir tim koruyor. Mossad ajanları da, ‘kaleye’ dönüştürülen Lefkoşa Hilton'un etrafında kuş uçurtmuyor. Kurşun geçirmez limuzini polis helikopterleri tarafından adım adım izlenen Weizman'ın zehirlenme olasılığına karşı, önceden yemekleri tatması için çeşnici de getirildi. İnfilak etmeye hazır bomba yüklü araç tehlikesine karşı da Rum polisinin Weizman'ın geçeceği yolların her defasında kontrol edeceği belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!