Washington’da son ana kadar müzakere

Güncelleme Tarihi:

Washington’da son ana kadar müzakere
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 00:26

Amerikalı din adamı pastör Andrew Brunson’ın Türkiye’deki tutukluluk süreci nedeniyle gerilen ilişkilerin normalleştirilmesi için ABD’ye giden Türk heyeti müzakerelerin ardından Türkiye’ye döndü. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyet önce ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan başkanlığındaki heyetle, daha sonra ABD Hazine Bakanlığı’nda görüşme yaptı. Akşam saatlerine kadar müzakere sürdü. Aynı günün gecesinde Ankara’ya dönmeleri planlanan Türk heyetinin ziyaretinin ertesi güne sarkıtılması dahi gündeme geldi. Ancak Türk heyeti çarşamba gecesi Ankara’ya doğru yola çıktı.

Haberin Devamı

Heyetin ziyareti öncesi taraflar belli bir uzlaşma zeminine yaklaşmıştı. Türk tarafı uzlaşmanın temel parametrelerini yazılı bir çerçeveye oturtma niyetiyle yola çıktı. Ankara, pastör Brunson konusunu diğer konularla birlikte kapsamlı bir paket içinde çözme konusunda ısrarlıydı. Ancak Türk heyeti Washington’da kendi taleplerini masaya koyduğunda ABD tarafı ısrarla ‘Önce Brunson’ı serbest bırakın gerisini sonra konuşuruz’ yanıtı verdi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, dünkü basın brifinginde Türk heyetinin ziyaretiyle ilgili ısrarlı sorulara detaylı yanıtlar vermek yerine şunları söyledi: “Türk hükümeti yetkilileriyle çok geniş bir çerçeveyi kapsayan pek çok konuda görüşüyoruz. Dün de (Çarşamba) Türk heyetiyle geniş çerçeveli görüşmeler yaptık. Pastör Brunson’ın ABD’ye getirilmesi gerektiğini onlara açıkça söyledik. Görüşmelerin içeriğinin büyük bölümünü kamuoyu önünde müzakere etmeyeceğiz.” Ankara ile yürütülen müzakerenin çöküp çökmediğine ilişkin herhangi bir yorum yapmaktan kaçınan Nauert, en ufak bir gelişme olup olmadığına ilişkin “Gelişme Brunson’ın buraya, ABD’ye getirilmesidir. Bizim istediğimiz gelişme budur” dedi.

Haberin Devamı

TAAHHÜT ALINAMADI

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise Washington’daki görüşmelerde ABD’nin, Pastör Brunson’ın vakit geçirilmeksizin serbest bırakılacağı yönünde Türk tarafından taahhüt alamadığını belirtti. WSJ’nin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, temaslardan sonuç çıkmamasının krizi derinleştirdiği öne sürüldü. Gazeteye konuşan yetkililer, ABD Başkanı Trump yönetiminin üst düzey diğer başka Türk hükümet yetkililerine yaptırım uygulamak gibi bazı yeni adımlar atabileceğini iddia etti.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!