Washington’da kritik görüşme

Güncelleme Tarihi:

Washington’da kritik görüşme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2018 23:52

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile bugün Washington’da Suriye’nin Menbiç kentindeki durum ile ilgili görüşecek. İki bakanın Türkiye’nin büyük hassasiyet gösterdiği Menbiç Planı’na son şeklini vererek dünya kamuoyuna açıklamaları bekleniyor.

Haberin Devamı

ÜÇ AŞAMALI PLAN

Türk ve ABD’li yetkililer arasında hazırlanan ve bakanların önüne konulacak olan Menbiç Planı taslağı üç aşamadan oluşuyor. Buna göre tarafların uzlaşması halinde imzanın atıldığı tarihten itibaren ilk 30 gün içerisinde terör örgütü YPG/PKK unsurları Menbiç’i terk edecek. Teröristlerin ilçeden geri çekilmesini Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları da izleyecek. 4 Haziran’dan sonraki 45 günün sonunda Türk ve Amerikan askeri ve istihbari unsurlarının ilçede ortak denetime başlaması, planın ikinci aşamasını içeriyor. Bu aşamayla ilgili iki ülke Genelkurmay Başkanları Orgeneral Hulusi Akar ile Orgeneral Joseph Dunford geçen cuma günü telefon görüşmesi yapmıştı. Üçüncü aşama, 4 Haziran’dan sonraki iki ay içinde Menbiç’in yerel unsurlarından oluşan bir yönetimin kurulmasını kapsıyor.

Haberin Devamı

DEMOGRAFİK YAPI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yerel yönetimin kurulmasında Türkiye’nin önceliğinin bölgenin iç savaş önceki demografik yapısı olacağını vurgulayarak, “Kriter bölgenin demografik yapısı olacak” demişti. Çavuşoğlu, YPG çekildikten sonra, başka terör örgütleri girmesin diye bölgenin güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınacağını belirtmişti. 

BAKMADAN GEÇME!