Washington Times'ın iddiası

Güncelleme Tarihi:

Washington Timesın iddiası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un, Çin’in askeri ve parti liderleri arasındaki 600 iç yazışmayı ele geçirdiği ve bu yazışmalarda, Çin’in ABD ile olası bir savaşa hazırlandığı sonucunun çıktığı bildirildi.

ABD’nin saygın gazetelerinden The Washington Times, Pentagon tarafından geçen ay yayınlanan “Çin Gelecekteki Güvenlik Ortamını Tartışıyor“ başlıklı bir kitapta, Çin’in askeri liderleri ve parti yetkilileri arasındaki iç yazışmalara yer verildiğini duyurdu.

Gazete, Çin’in Komünist Parti yetkilileri ve askeri liderlerinin resmi görüşlerinin, Pekin’in ABD ya da başka ülkere tehdit olmadığına ilişkin açıklamalarıyla çeliştiğine dikkatiçekti.

Kitaba göre, Çinli yetkililer, ABD’ye karşı üç noktada güvensizliklerini açığa vururken, Çinli generaller, Mayıs ayında Yugoslavya’ya düzenlenen NATO harekatında ABD’nin, Çin’in Belgrad Büyükelçiliği’ni, Çin’in yıkılmasına yol açacak uzun dönemli bir silahlanma yarışını güçlendirmek için „bilerek“ bombaladığı görüşlerini belirttiler.

Kitapta, Çin’in en seçkin askeri yazarlarından olarak tanımlanan General Li Jijun’un, ABD’nin, stratejik amaçları doğrultusunda Sovyetler Birliği’nin dağılmasını ve Irak’ın Kuveyt’i işgalini sağladığı görüşünde olduğu belirtildi.

Çinli askeri yetkililerden bazıları ise ABD’nin Tibet ve Sincan bölgesini Çin’den kopararak, Çin’i parçalamayı hedeflediğini yazdılar.

The Washington Times’ın haberinde, Pentagon’un hazırladığı belgenin halka açık olduğu, ancak Çin askeri düşünce tarzını ortaya koyduğu için sınırlı dağıtıldığı vurgulandı.

Pentagon’un yayınladığı kitapta, Çin’in 2030 yılına kadar ABD ile bir savaşa girmekten kaçınacağı, ancak özellikle Tayvan konusunun Çin’i böyle bir duruma itebileceği belirtildi.

Kitapta, Çin’in Amerikan bilgisayar ağına elektronik saldırılar düzenleyerek, ABD’li yetkililerin yanlış bilgiler almaları ve hatalı değerlendirmeler yapmalarını sağlamaya çalıştığı da öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!