Washington’da alarm

Güncelleme Tarihi:

Washington’da alarm
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 00:00

ABD’nin başkenti Washington, lobicilik skandalıyla çalkalanıyor. Ülkenin bir numaralı lobicisi sayılan Jack Abramoff’un siyasileri etkilemek için rüşvet verdiklerini kabul etmesinin ardından kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde özellikle Cumhuriyetçi Parti’nin darbe yemesi bekleniyor.

AMERİKAN Kongresi, tarihinin en ciddi skandalını yaşıyor. Başkent Washington’un önde gelen lobicilerinden Jack Abramoff, önceki gün siyasilere etkilemek için rüşvet verdiğini kabul ederek adaletle işbirliği yapmaya başladı. Abramoff’un rüşvetle, hediyeyle çalışan siyasileri ifşa etme olasılığı Washington’da tedirginlik yaratırken, kasım ayındaki Kongre seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin büyük zarar görebileceği öne sürülüyor.

Kongre’nin üzerine çöken yolsuzluk perdesini aralama konusunda adaletle işbirliğini kabul eden Abramoff, bu çerçevede sahtekarlık, vergi kaçakçılığı ve kamu görevlililerine rüşvet verme suçunu kabul etti. Abramoff’un suçlu bulunması halinde 9.5 ile 11 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabileceği bildiriliyor. Abramoff dün de 2000 yılında SunCruz Kumarhaneleri’nin alımında yaşanan yolsuzluk iddialarıyla ilgili suçlamaları kabul etti.

Abramoff’un e-posta mesajları ve diğer belgelerinden yola çıkarak yetkililer, en az 20 Kongre üyesi ve yardımcısının adının karıştığı yolsuzluk iddialarını aydınlatmayı umuyor. Adalet Bakanı Yardımcısı Alice Fisher, "Sayın Abramoff’un karıştığı yolsuzluk iddiası çok geniş kapsamlı ve biz tüm ipuçlarını takip edeceğiz" dedi.

BEYAZ SARAY KINADI

Mahkeme kayıtlarında yine lobicilik soruşturması çerçevesinde makamından olan eski Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri Tom DeLay’ın bir yardımcısının eşinin internette kumarı zorlaştıran yasanın çıkmaması için çalışması karşılığı 50 bin dolar aldığı öne sürülüyor.

Müşterileri adına Washington’da lobi faaliyeti yürüten ve Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla tanınan Abramoff’un pahalı hediyeler, iş imkanları ya da seyahatlerle Kongre üyelerini ve yardımcılarını etkilemeye çalıştığı öne sürülüyor. ABD Başkanı George Bush’un Abramoff ile şimdiye kadar bir araya gelip gelmediği bilinmiyor, ancak Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, yolsuzlukla suçlanan lobiciyi kınadıklarını belirterek, "Yasalar ihlal edilmişse, yaptıklarından sorumlu tutulmalıdır" dedi.

Sorularla skandal

Washington’u sarsan skandal nasıl patlak verdi

Skandal, geçen yıl Choctaw Yerlileri’nin kumar gelirlerine vergi muafiyeti sağlanması için lobicilere verdikleri 82 milyon dolara rağmen Kongre’de ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle Senato denetçilerine şikayette bulunmasıyla uç vermeye başladı.

Lobiciler neyle suçlanıyordu?

Washington’un süper lobicisi diye kabul edilen Jack Abramoff, lüks restoranı Signatures’da ağırladığı siyasileri, müşterileri lehinde yasalar çıkartmaya teşvik etmekle suçlanıyordu. Diğer suçlanan kişi ise Cumhuriyetçi Parti’nin ağır toplarından Tom DeLay’ın eski sözcüsü Michael Scanlon’du.

Skandalla bağlantılı suçlanan siyasetçi oldu mu?

Önce Scanlon, sonra da Abramoff adaletle işbirliği yapmayı kabul etti. Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri Tom DeLay ve eşi, Abramoff aracılığıyla 2000 yılında İskoçya’ya golf oynamaya gitmekle suçlandı. DeLay, bunun bir iş gezisi olduğunu savunurken, Teksas’ta hakkında açılan para aklama davası yüzünden görevinden istifa etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!