Washington Büyükelçisi Şensoy Ankara’ya çağrıldı

Güncelleme Tarihi:

Washington Büyükelçisi Şensoy Ankara’ya çağrıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2007 00:00

Türkiye, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen Ermeni tasarısına diplomatik tepkisini göstermeye hemen başladı ve Washington Büyükelçisi Şensoy Ankara’ya çağrıldı.

WASHINGTON Büyükelçisi Nabi Şensoy’un "istişarelerde bulunmak" üzere Ankara’ya çağrıldığı bildirildi. Büyükelçi Şensoy, "Türkiye’den gelen talimat çerçevesinde, istişareler için bu hafta sonunda Ankara’ya gidiyorum. Hükümet öyle uygun gördü. Tasarıyla ilgili bundan sonraki gelişmeler hakkında bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak üzere gidiyorum" diye konuştu. Türkiye’de ne kadar süre kalacağının sorulması üzerine de Şensoy, "İstişareler ne kadar sürerse o kadar kalacağım" dedi. Şensoy’un hafta sonu Türkiye’ye geleceği ve bir hafta 10 gün kadar kalacağı belirtildi.

Beyaz Saray ise Ankara’ya çağrılan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi’nin kısa sürede Washington’a dönmesini umut ettiklerini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, büyükelçinin kısa sürede dönmesini beklediklerini belirttiği açıklamasında, "Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ilişkilerin sürmesi için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

DENİZCİ PAŞA’NIN ABD ZİYARETİ İPTAL

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden Ermeni tasarısının geçmesi üzerine, Ankara, Washington yönetimine anında askeri ve diplomatik tepkisini koydu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, daha önceden planlanmış Amerikalı mevkidaşının davetlisi olarak kısa süre içinde ABD’ye yapacağı ziyareti iptal etti.

Ankara’nın düşündüğü diğer yaptırımlar şöyle:

İncirlik Üssü ile Türkiye Hava Sahası’nın ABD uçakları tarafından kullanılması konularının, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nin alacağı karardan sonra masaya yatırılması daha ağır basıyor.

Savunma sanayiinde ABD firmalarına, Fransa örneğinde olduğu gibi "örtülü bir ambargo" uygulanabilecek.

Ortak askeri tatbikatların askıya alınması da gündeme gelebilecek

İstanbul-Erivan arasında yapılan charter uçak seferlerini durdurma ile Ermenistan vatandaşlarının Türkiye’de kaçak çalışmalarına sınırlama getirilebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!