Washington, atlarının dişlerini fırçalatırmış

Güncelleme Tarihi:

Washington, atlarının dişlerini fırçalatırmış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘Uçkurgate’ skandalının kahramanı Bill Clinton, Beyaz Saray'ın ilk ‘kendine özel’ kiracısı değildi. Seçim kampanyası sürerken ABD medyası eski başkanların tuhaflıklarını bir bir ortaya çıkarıyor. Beyaz Saray’da koyun besleyenden tutun da, resmi evrakını silindir şapkasında saklayanlara kadar neler var neler!

ABD'de 7 Kasım seçimlerine az bir süre kala, Beyaz Saray'da görev yapan başkanlar hakkında bilinmeyen ya da çok az bilinen özellikleri yazılıp çizilmeye başlandı. ABD'nin en başarılı başkanlarından biri olan Bill Clinton ‘uçkuruna düşük başkan’ olarak tarihte yerini almaya hazırlanırken, işte Amerikan başkanlarının tuhaflıklarından birkaç seçmece:

Atların dişi fırçalanıyordu: İngiliz İmparatorluğu'na karşı savaşan sömürgelerin başkomutanı ve ABD'nin ilk başkanı olan George Washington'a etkili bir grup subay ‘kral’ olmasını önerdi. Washington, ABD'nin monarşi değil demokrasi ile yönetileceğini söyleyerek ‘bu sözleri hiç duymamış olayım’ dedi. Washington, kendi yemin törenine gitmek için borç para almak zorunda kalmıştı. George Washington'un altı atı vardı ve her sabah onların dişlerini fırçalatıyordu. Washington'un hobisi ise itfaiyecilikti.

Faturalar şapkanın altında: ABD'de köleliği kaldıran ve ‘en çok sevilen’ başkan olarak bilinen Abraham Lincoln silindir bir şapka giyerdi. Lincoln, şapkasının içinde kağıtlarını, ödemesi gerekli faturaları, mektup ve notlarını taşırdı. Abraham Lincoln, şair Edgar Allen Poe'ya hayrandı. Lincoln, bir gece rüyasında bir tabut gördü ve içine bakınca kendi yüzüyle karşılaştı. Lincoln, bu rüyadan bir hafta sonra bir suikasta kurban gitti.

Düellocu başkan: ABD'nin 7'inci Başkanı Andrew Jackson eşine hakaret eden Charles Dickinson'u silahlı düelloya davet etti. Jackson, ilk kurşunu Dickinson'ın sıkmasına göz yumdu ve göğsünden vuruldu. Kurşun yiyen Jackson kımıldamadı bile ve silahının tetiğine bastığında rakibi Dickinson ölmüştü.

Beyaz Saray'da koyun besliyordu : 28'inci Başkan Woodrow Wilson Beyaz Saray'da koyun beslerdi. Beyaz Saray'ın önünden geçerken, halk, Başkan Wilson'un koyunlarını otlarken görürdü. Woodrow Wilson, Birinci Dünya Savaşı sırasında koyunlarının yünlerini kestirerek Kızılhaç'a bağışlardı.

77 can kurtaran başkan: Hollywood'dan Beyaz Saray'a transfer olan 40'ıncı Başkan Ronald Reagan, gençliğinde Illinois'te ve Dixon yakınlarındaki bir plajda cankurtaran olarak yaşamını kazandı. Reagan, boğulmakta olan 77 kişinin hayatını kurtardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!