Vize muafiyeti 1.5 yıllık zamana yayıldı

Güncelleme Tarihi:

Vize muafiyeti 1.5 yıllık  zamana yayıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2018 08:30

TÜRKİYE ile Avrupa Birliği (AB) arasında önceki gün yapılan Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda, Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren vize muafiyeti de ayrıntılı bir şekilde görüşüldü.

Haberin Devamı

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, kısa süre içinde vize muafiyeti çalışmalarının tamamlanıp AB’nin ilgili organlarına sunulması söz konusu değil. Taraflar konunun sonuç hedefli 1-1.5 yıllık gibi bir zamana yayılmasında prensipte anlaştı. Zamanın geniş tutulmasında önümüzdeki Mayıs 2019’da ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri etkili oldu.

PASAPORTLAR TAMAM

Vize muafiyeti için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken kriterlerin 7’den 6’ya indiği konusunda AB tarafında da bir sıkıntı olmadığı, AB normlarına uyumlu parmak izi verileri içeren biyometrik pasaportların yeterli bulunduğu bildirildi.

ALTERNATİF METİNLER

Kriterler arasında Türkiye açısından en zorlusu terörle mücadele mevzuatı görülüyor. AB, Terörle Mücadele Kanunu’nda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ve Türk Ceza Kanunu’nda cezalandırma ve tutuklamayla ilgili ilave değişiklik talep ediyor. Ankara ise başta PKK ve FETÖ olmak üzere terörist gruplarla mücadelede taviz verme niyetinde değil. Bu başlıkla ilgili alternatif metinler üzerinde çalışmalar yapılmasında da mutabık kalındı.

Haberin Devamı

ZORLU BİR SÜREÇ OLACAK

- AB Komisyonu’nun vize serbestisi sürecine yeşil ışık yakması halinde konu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Birleşik Krallık’ın ayrılması halinde 27 ülkenin temsil edildiği AB Konseyi’nde karara bağlanacak. Komisyonun önerisi, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından AP Genel Kurulu’nda nihai metin oylamaya sunulacak. AP’nin şu anki Türkiye’ye bakışı dikkate alındığında, günümüz itibarıyla metnin kabulü mümkün görülmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!