‘Vize başka basın özgürlüğü başka’

Güncelleme Tarihi:

‘Vize başka basın özgürlüğü başka’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 19:40

TÜRKİYE, vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması için yerine getirilmesi şart olan 72 kriteri tamamlamak için zamana karşı yarışırken Avrupa Birliği’nden, bu konu ile ülkede basın özgürlüğü alanında yaşanan sorunlar arasında ilişki kurulmadığı mesajı geldi.

Haberin Devamı

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan sorunların Türkiye’yi Avrupa değer ve standartlarından uzaklaştıran nitelikte olduğunu söyledi. Basın özgürlüğü sorununun hem Türk toplumu üzerindeki etkileri hem de Avrupa vizyonu açısından üstesinden gelinmesi daha zor bir konu olduğunu belirten Mogherini, “Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğü bağlantılı sorunlarla karşılaştığımızda bizim açımızdan en endişe verici unsuru bu adımların Türkiye’yi Türk halkının da her zaman sempati ve aidiyet duygusu gösterdiği Avrupa değerlerinden ve standartlarından uzaklaştırıyor olması oluşturuyor” dedi. Vize ve bağlantılı konular ile Türkiye’nin AB’nin temel ilke ve değerlerine tam saygı göstermesi gereği konusundaki sıkı ve kararlı Avrupa pozisyonu arasında bağlantı kurulmadığının altını çizen Mogherini, “Türkiye’nin bu standartları mümkün olan en iyi ve en yüksek derecede yerine getirmesini bekliyoruz. Bunu her zaman son derece açık şekilde dile getirdik... Kriterler tamamlandığı takdirde AB Komisyonu’ndan vize serbestisi için tavsiye çıkacak. Kriterleri tamamlayan diğer ülkeler için de böyle oldu... Tüm kriterler karşılanırsa vize muafiyeti için bir tavsiye olacak, aksi takdirde olmayacak” diye konuştu. AB Komisyonu, vize muafiyeti konusundaki değerlendirmesini 4 Mayıs’ta açıklayacak.

Haberin Devamı

HOLLANDA’DAN TÜRKİYE UYARISI

HOLLANDA Dışişleri Bakanı, parlamentodaki bir soru üzerine, daha önce Türk liderlerini sosyal medyada eleştirenlerin ülkeye yapacağı ziyarette, güvenliklerini temin edemeyecekleri uyarısında bulundu. AFP’nin haberine göre salı günü parlamentodaki oturumda Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’e “Tatil için Türkiye’ye gidecek ve daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sosyal medyada eleştirmiş olan Hollanda veya Hollanda-Türkiye vatandaşlarının güvenliğinin sağlanacağı konusunda garanti verip vermeyeceği” soruldu. Koenders, Kuşadası’nda gözaltına alınıp yurtdışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakılan Hollandalı köşe yazarı Ebru Umar’ın durumuna atıfta bulunup “Garantisi yok. Neler olabileceğini gösteren bir durum yaşadık. Durumla ilgileniyoruz ama garanti veremem” dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!