Vikinkler'den Euro'ya hayır

Güncelleme Tarihi:

Vikinklerden Euroya hayır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2000 00:00

Danimarka'da halk Euro'ya hayır dedi. Ülkede Bütün siyasi partilerin Avrupa birliği parası olan Euro'nun para birimi olmasını desteklemesi dahi Danimarkalıları ikna edemedi.
Haberin Devamı

Danimarka halkı Avrupa Birliği ortak parası Euro'nun kabulu için yapılan referandumda oylarının yüzde 53 Euro'ya hayır olarak çıkınca, ülke Avrupa Birliği ile ortak para birimi kullanımına geçemedi.

Danimarka Başbakanı Poul Nyrup oy sayımının yüzde doksanı sayılmışken evet oylarının yüzde 47'de kalmasını yenilgi olarak gördüğünü açıkladı ve mağlubiyeti kabul etti.

Sonuçların açıklanmasından sonra Danimarka'da oylarını hayır yönünde kullanan halk zaferlerini sokaklarda sabaha kadar kutladı.

Danimarka Başbakanı Nyrup ve partisi yenilgi üzerine Avrupa Birliği ile yol ayrımına gelme uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler de sonuçlara tepki göstermekte geç kalmadı. Almanya sonuçların bir süredir düşüşte olan Euro'nun değerini etkilemeyceğini savundu.Fransa Başbakanı Lionel Jospin mağlubiyeti "Problem değil, zaten Danimarka küçük bir ülke" diye değerlendirdi.

Avrupa'daki siyasi gözlemciler ise referandum sonuçlarının EURO'ya geçmemiş olan İsveç'te ve İngiltere'de olumsuz yansımaları olacağına dikkati çektiler ve bu iki ülkede Avrupa Birliği ile ortak para kullanımına geçmesinin zor olacağına işaret ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!