Verheugen: KKTC ile işbirliği yapacağız

Güncelleme Tarihi:

Verheugen: KKTC ile işbirliği yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 17:17

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Kıbrıslı Türk yetkililerle işbirliği yapacaklarını açıkladı. Verheugen, AB Dışişleri Bakanlarının Kıbrıslı Türklerin ekonomik izolasyonunun sona erdirilmesi gereğini kabul ettiklerini fakat bunun AB'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma anlamına gelmediğini kaydetti.

Haberin Devamı

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Kıbrıslı Türk yetkililerle işbirliği yapacaklarını, AB Dışişleri Bakanlarının Kıbrıslı Türklerin ekonomik izolasyonunun sona erdirilmesi gereğini kabul ettiklerini bildirdi.

Reuters ajansının haberine göre, Lüksemburg'da düzenlenen AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında basın toplantısı düzenleyen Verheugen, ''Kuzeydeki yetkililerle işbirliği yapmak zorundayız'' dedi.

Verheugen, bunun AB'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma anlamına gelmediğini kaydetti.

''TÜRKİYE YAPICI BİR TUTUM SERGİLEDİ''

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ''çok yapıcı'' bir tutum sergilediğini belirtti.

AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında basın toplantısı düzenleyen Verheugen, ''Türkiye Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çok yapıcı bir tutum sergiledi ve uluslararası bütün yükümlülüklerini yerine getirdi'' dedi.

Verheugen, bir soru üzerine, Türkiye'nin bu tavrının AB Komisyonu'nun hazırlayacağı rapora da yansıyacağını bildirdi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK

Kıbrıslı Türklerin referandumdan sonra ekonomik açıdan izolasyonunun önüne geçebilmek için AB Komisyonu'nun gerekli çabayı göstereceğini belirten Verheugen, AB Dışişleri Bakanlarının bugün yaptığı toplantıda da, bu konuda cesaret verici kararlı bir tutum sergilendiğini kaydetti.

Verheugen, Kıbrıslı Türklerin referandumdan sonra cezalandırılmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını, ekonomik desteğin yanı sıra adada iki toplumu birbirine yakınlaştıracak sosyal ve kültürel projelere de AB'nin destek vereceğini bildirdi.

"İRADE BİRLEŞİK KIBRIS'I BİRLİK İÇİNDE GÖRMEKTEN YANA"

Bir gazetecinin sorusu üzerine Verheugen, Kıbrıslı Türklere yapılacak yardımın ille de BM kanalıyla yapılmasına gerek olmadığını belirtti ve bu konuda zaten BM'nin altyapısının olmadığını söyledi.

Haberin Devamı
Referandum sonucunun olumsuz çıkmasına üzüntü duyduklarını belirten Verheugen, ''Sonuçta iki toplum demokratik tercihlerini yaptılar. Kararlarına saygı duymamız gerekir. Bu, dünyanın sonu değil. AB'nin siyasi iradesi hala birleşik Kıbrıs'ı Birlik içinde görmek. Bu ne zaman, nasıl olur bilemem'' dedi.

Verheugen, AB'nin daha önce aldığı, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün Rum kesiminin üye olmasına engel olmayacağı kararının hata olup olmadığına ilişkin bir soruyu, ''Bu, kötü bir tercih, kötü bir alternatif değildi'' diye yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!