Venezuela'dan Bolivya'ya ticari ayrıcalık önerisi

Güncelleme Tarihi:

Venezueladan Bolivyaya ticari ayrıcalık önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 11:41

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Bolivya'nın yeni seçilen Devlet Başkanı Evo Morales'e, iki ülke ilişkilerini daha da yakınlaştıracak petrol, ticari ayrıcalıklar ve sosyal reformlarda mali yardım önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Evo Morales ile ortak basın toplantısı düzenleyen Hugo Chavez, Venezuela'nın Bolivya'ya ayda 150 bin varil dizel desteği sağlayacağını söyledi. Chavez, yıllık 180 milyon dolar değerinde olan bu önerisi karşılığında, “Bir kuruş bile vermenizi kabul etmeyeceğim, bize tarımsal ürünlerle ödeme yapacaksınız” dedi.

Chavez, ayrıca Morales hükümetinin resmen işe başlamasıyla 30 milyon dolarlık bağışta bulunacaklarını kaydetti.
Morales ve Chavez, ayrıca enerji, sağlık ve eğitim alanlarında iki ülke arasında işbirliğini öngören anlaşmalara imza attı. Bu anlaşmaların içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Chavez, Morales'in ziyareti sırasında, daha önce, Bush'un şer eksenine (Kuzey Kore, İran ve Irak) karşı “hayır ekseni” (Küba, Bolivya, Venezuela) oluşturduklarını belirtmişti.

Haberin Devamı

Devlet başkanlığı seçimleri sırasında “Washington'un kabusu olacağım” diyen ve ilk kez devlet başkanlığına seçilen bir yerli olan Morales, 22 Ocak'ta resmen görevine başlayacak. 7 ülkeyi kapsayan gezisinin ilk durağı Venezuela'da çok sıcak karşılanan Morales, daha sonra İspanya'ya hareket etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!