Vatikan tarih verdi Ankara doğrulamadı

Güncelleme Tarihi:

Vatikan tarih verdi Ankara doğrulamadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 00:00

Uluslararası haber ajansları, Vatikan kaynaklarına dayanarak, Papa 16. Benedikt’in 30 Kasım’da Türkiye’ye gelerek Fener Rum Patriği 1. Bartolomeus’u ziyaret edeceğini duyurdu. Ankara ise tarihin henüz kesinleşmediğini bildirdi.

İTALYAN haber ajanslarının Vatikan Basın Merkezi’ne dayanarak verdiği habere göre, Papa 16. Benedikt’in 2006 yılında yapacağı Türkiye ziyaretinin tarihi kesinleşti. İtalya’dan tüm dünya ajanslarına yayılan haberde, Papa’nın 30 Kasım’da Türkiye’ye gelerek Aziz Andreas kutlamaları için Fener Rum Patriği 1. Bartolomeus’u ziyaret edeceği bildirildi. Bu ziyaret tarihinin, Ankara ile varılan mutabakat sonucu belirlendiği ifade edildi.

BU TARİH MÜMKÜN DEĞİL

Ankara ise İtalyan basınında yer alan bu haberi doğrulanmadı. Papa’nın belirtilen tarihte Ankara’yı "Vatikan Devlet Başkanı" sıfatıyla resmen ziyaret etmesinin mümkün görünmediğini belirten kaynaklar, buna gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 28-30 Kasım tarihlerinde NATO Zirvesi için Letonya’nın başkenti Riga’da olacağını gösterdiler.

Ankara, İtalyan basınında ısrarla 30 Kasım tarihinin vurgulanmasının arkasında Fener Rum Patrikhanesi’nin olduğunu düşünüyor. Diplomatik kaynaklar, teamüllere göre her iki tarafın anlaşmaya vardıktan sonra tarihi aynı anda ortaklaşa açıkladığını vurguluyor.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, Papa’nın Türkiye ziyaretinin Ortodoks dünyasının kutsal günü Aziz Andreas Yortusu’nun kutlanacağı 30 Kasım 2006 tarihine gelmesi için uluslararası platformda sürekli kulis yapmasına dikkat çekilirken, bir üst düzey kaynak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Papa, Vatikan ve Ankara’nın üzerinde mutabık kalacağı bir tarihte Vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla Türkiye’yi resmen ziyaret edebilir. Ancak iki tarafın üzerinde mutabık kalmadığı bir tarihte Papa, ayine katılmak için İstanbul’a gelirse bu resmi ziyaret olmaz. Bu ziyaret, bir din adamının, bir başka din adamının davetine iştirak etmesi olarak algılanır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!