Vanunu: Beni CIA ve FBI ajanları yakalattı

Güncelleme Tarihi:

Vanunu: Beni CIA ve FBI ajanları yakalattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2004 01:50

İsrail’in nükleer silah sırlarını İngiliz basınına sızdırdığı gerekçesiyle 18 yıl hapis yatan Mordehay Vanunu, 18 yıl hapisten sonra dün serbest kaldı. Vanunu’yu Roma’da aşk tuzağına düşürüp Mossad’a teslim eden kadın ajan, şimdi ABD’de eşi ve iki kızıyla zengin bir hayat sürüyor.

İsrail’in nükleer silah programıyla ilgili sırları ifşa ettiği için 18 yıl hapis yattıktan sonra dün serbest kalan Mordehay Vanunu, kendisini Mossad değil, CIA ve FBI ajanlarının yakalattığını söyledi. Vanunu’yu baştan çıkarıp, Roma’da Mossad’a teslim eden Cheryl Hanin isimli kadın şimdi Florida’da evli ve refah içinde bir hayat sürüyor.

1986’da İsrail’in Dimona nükleer reaktörüyle ilgili fotoğraf ve bilgileri İngiliz Sunday Times gazetesine sızdıran Mordehay Vanunu bir kadın sayesinde tuzağa düşürülmüştü. Bu kadın Cheryl Hanin isimli bir ajandı. Londra’daki Leicester Meydanı’nda Vanunu ile tanışma imkanı yaratan kadın adının ‘Cindy’ olduğunu ve Amerikalı bir güzellik uzmanı olduğunu ve tatil için orada bulunduğunu söylemişti. Vanunu, Amerikalı olduğunu söyleyen bu kadını kendine yakın hissetmiş, ertesi gün Tate Galerisi’ni gezmeye gitmişler, giderek daha sık görüşmüşlerdi.

KADIN AJANIN TUZAĞI

O sıralarda Vanunu ile görüşen Sunday Times gazetesinden Peter Hounam, kadının Mossad ajanı olabileceğini söyleyince Vanunu, ‘İsrail’e eleştirel yaklaşan bir turist. Görsen senin de hoşuna gider’ yanıtını vermişti.

Ancak Cindy, Roma’daki bir otel odasında Vanunu’yu tuzağa düşürmüş, adam uyuşturulduktan sonra Mossad onu İsrail’e kaçırmıştı.

Hapiste barbarca davrandılar

İSRAİL, 18 yılının 12 yılını tek kişilik bir hücrede geçirdikten sonra dün serbest kalan Vanunu’nun bir yıl boyunca yurtdışına çıkışını yasakladığı gibi, Vanunu ülke sınırlara 100 metreden fazla yaklaşamayacak, İsrail’deki yabancı misyonların bulunduğu bölgelere gidebilmesine rağmen 6 ay boyunca yabancı herhangi bir diplomat veya gazeteci ile görüşemeyecek.

Ayrıca Vanunu İsrail’de ikamet edeceği daimi adresini İsrailli yetkililere ilk etapta vermek istemedi. Kendisine hapishanede Musevilikten Hıristiyanlığa geçtiği için barbarca ve haince davranıldığını iddia eden Vanunu, ‘yaptıklarımdan gurur duyuyorum, pişman değilim’ dedi. Vanunu, özgür kalır kalmaz Tel Aviv’in eski liman kenti Kudüs’teki St George Kilisesi’ndeki komünyona katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!