UyuÅŸturucunun kalbine girecekler

Güncelleme Tarihi:

UyuÅŸturucunun kalbine girecekler
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 09, 2010 00:00

NATO, Afganistan'da uyuşturucunun kalbi olarak bilinen Helmand'a büyük bir operasyon düzenlemeye hazırlanıyor. Dünya haşhaş üretiminin yüzde 92'si Helmand bölgesinden sağlanıyor. ABD, İngiliz ve Afgan güçlerin katılacağı operasyon Taliban'a karşı en büyük harekat özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

BÃœYÃœK OPERASYONA BÃœYÃœK HAZIRLIK - FOTO GALERÄ°

Önümüzdeki birkaç gün içinde başlaması beklenen ve "Müşterek" adı verilen NATO harekatıyla, Taliban'ın, uyuşturucu ticaretinin kalbi konumundaki Helmand eyaletindeki son kalesi olarak görülen Marja'nın kontrolünün geri alınması hedefleniyor.

TALÄ°BAN 2 BÄ°N MÄ°LÄ°TANLA KARÅžILIK VERECEKÂ

Reuters haber ajansı, ABD ve Ä°ngiliz askerlerinin çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturduÄŸu NATO birlikleri ve Afgan güçlerinin ortak olarak düzenleyeceÄŸi operasyona, Taliban'ın yaklaşık 2 bin militanla karşılık vereceÄŸini iddia etti. Â

Afganistan'daki NATO askerlerinin sayısı şu an itibarıyla 114 bini geçiyor ve ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni savaş stratejisi doğrultusunda bu rakamın yıl sonuna kadar 150 bine çıkarılması planlanıyor.

Haberin Devamı

OPERASYON EK ASKERLER İÇİN TEST NİTELİĞİNDE

Uzmanlar, Marja bölgesine düzenlenecek operasyonda, Afganistan'a ABD ve diğer NATO üyesi ülkelerin göndermeye başladığı ilave askerlerin de kullanılacağını, harekatın bu bakımdan da test niteliği kazandığını belirtiyor. 

"Müşterek Harekatı"nın genelinden sorumlu İngiliz komutan Tümgeneral Nick Carter, bu operasyonun öncekilerden farklı olacağını söyledi.

Geçmişte, ABD önderliğindeki NATO güçleri, operasyon düzenlenen bölgelerden Taliban'ı çıkartmış, ama daha sonra, yerel halkın güvenliğini sağlayabilmek için yeterince asker konuşlandıramamıştı.

AFGAN GÜÇLER CEPHEDE ÖNCÜ OLACAK

Tümgeneral Carter, ilk kez Afgan güçlerinin, harekatın planlanmasında ön sırada yer alacağını ve onları, NATO birliklerinin desteğinde, yeni eğitilmiş çok sayıda polis gücünün izleyeceğini belirtti.

Afganistan'daki NATO güçlerinin başkomutanı General Stanley McChrystal ise, "Müşterek Harekatı"nın, Afganistan hükümetinin güvenlik alanındaki kontrolünü genişlettiği yolunda, güçlü bir mesaj vereceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!