Utanç videosu

Güncelleme Tarihi:

Utanç videosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 00:00

İngiliz askerlerini, Iraklı çocukları sopalarla döverken, kafalarını tekmeleyerek yerlerde kan revan içinde bırakırken gösteren video, İngiliz kamuoyunda dehşet yarattı. Dün bir gazetede yayınlanan görüntüler üzerine Savunma Bakanlığı soruşturma açma kararı aldı.

IRAK’ta görev yapan ABD askerlerinin Ebu Garib Cezaevi’ndeki işkence filmlerinden sonra İngiliz askerlerinin de 2004 yılında Irak halkına kötü muamelesini sergileyen bir video filminin görüntüleri İngiliz kamuoyunda infial yarattı.
 
News of The World gazetesi tarafından yayınlanan görüntülerde İngiliz askerlerinin Iraklı çocukları ellerinde sopalarla dövmeleri İngiltere’de "utançla" karşılandı. İngiltere Savunma Bakanlığı’nın olayla ilgili soruşturma açacağı bildirildi.
/images/100/0x0/55eab6fdf018fbb8f8920f6d

Video filmde İngiliz askerlerin tuttukları çocukların başlarını tekmeledikleri ve yerde kanlar içinde yatan birini dövdükleri izlendi. Kraliyet Jandarması’nın bir asker tarafından "eğlence için" çekilen filmi incelediği bildirildi. Olay yeri ve dayak atan askerlerin bağlı olduğu birlik anlaşılamamakla beraber, dayak sırasında alaylı gülüşmeler ve konuşmalar rahatlıkla farkediliyor.

42 UTANÇ DARBESİ

Savunmasız çocuklara indirilen 42 darbenin İngiliz ulusu için utanç kaynağı olduğunu yazan News of the World, dünyayı şok edecek görüntüleri yayınlarken, filmin, arkadaşlarının yaptığından iğrenen bir kaynak tarafından kendilerine ulaştırıldığını bildirdi. "Kahramanlar ordusunun içinde bir avuç çeteci" başlığıyla rezaleti sergileyen gazete, bazı askerleri "İngiliz ve vahşi" olmakla suçladı.Filmi gazeteye veren kaynak, "Bu Iraklıların çoğu ayakları çıplak savunmasız çocuklardı. Bu çocuklara dayak atan sekiz asker, Irak’ta çok güç koşullarda kahramanca görev yapan askerlere de hakaret etmiş oldu" dedi.
/images/100/0x0/55eab6fdf018fbb8f8920f6f


SAHTE DEĞİL

Geçmişte sahte fotoğrafların basında kullanılmasına alışık savunma kaynakları, filmin yüzde 90 gerçek olduğu görüşünde. Hz Muhammed karikatürleri yüzünden ayaklanan Müslümanların bu olaya da seyirci kalmamasından korkuluyor. Filmin, Basra’da gerilimin tırmandığı sırada, iki yıl önce çekildiği anlaşıldı. Bu sırada İngiliz askerleri, ücret zammı almadıkları için protesto gösterileri yapan Iraklı eski askerlerle çarpışıyorlardı. Filmde bir askerin "Oh evet, oh evet, şimdi belanı bulacaksın. Sizi gidi yaramaz, Allahın belası ufak piçler. Geberin" diyerek çocuklara elindeki sopayı indirdiği görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!