Ürdün’den intikam idamı

Güncelleme Tarihi:

Ürdün’den intikam idamı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2015 01:10

IŞİD’in pilot Muaz Safi el-Kesasibe’yi yakarak öldürdüğünü gösteren videoyu yayınlanmasının ardından intikam sözü veren Ürdün, 12 saatten az bir süre sonra ülkede tutuklu bulunan iki cihatçıyı idam etti.

Haberin Devamı

İdam edilenlerden biri 2005’te intihar bombaları infilak etmeyince yakalanıp idam cezası alan IŞİD’in takasını istediği kadın terörist Sacide er-Rişavi. Diğeri Irak El Kaidesi’nin lideri Zerkavi’nin yardımcılarından Kerbuli. Pilotun babası, “İdamlar yeterli değil” dedi.

Ürdün’den intikam idamı
IŞİD, Ürdünlü pilotun yakıldığı vahşet görüntülerini dev ekranlarda izletti

IRAK-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 26 yaşındaki pilot Muaz Safi el-Kesasibe’nin diri diri yakılırken çekilen görüntüleri önceki gün yayınlamasıyla dünya yeni bir şok yaşarken, “Muaz Safi’nin kanı yerde kalmayacak, dünya sarsılacak” diyen Ürdünlü yetkililer dün gün ağarmadan iki cihatçıyı asarak idam etti. İdam edilenlerden biri IŞİD’in Japon gazeteci Kenji Goto ve Ürdünlü pilot karşılığında serbest bırakılmasını istediği, Iraklı Sacide er-Rışavi(44). Sacide, 2005 yılında Ürdün’ün başkenti Amman’da yeni evlendiği eşiyle birlikte intihar saldırısı planlamış, ancak son anda bombaları infilak etmeyince yakalanmıştı. Rişavi 2006 yılında Irak’ta ABD’nin düzenlediği hava saldırılarında öldürülen bugünkü Irak-Şam İslam Devleti’nin temellerinin atıldığı Irak El Kaidesi’nin kurucusu Ebu Musab El Zarkavi’nin sağ kolu olan Semir Atrus er-Rişavi’nin kız kardeşi.

Haberin Devamı

Ürdün’ün idam ettiği diğer cihatçının ”Ebu Huzeyfe” lakaplı Iraklı El Kaide militanı Ziyad Kerbuli olduğu açıklandı. Sacide’nin kardeşi gibi Zerkavi’nin yardımcılığını yapan Iraklı Kerbuli, 2008 yılında bir Ürdünlüyü öldürmekten ve terör suçlarından idam cezasına çarptırılmıştı. Hükümet sözcüsü Muhammed el-Momani tutukluların Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda yerel saatle 04.00’da Amman’ın güneyinde bulunan Sevvaka Hapishanesi’nde şeriat kurallarına uygun şekilde idam edildiğini açıkladı. Reuters’a konuşan bir kaynak, “İkisi de idam edilirken sakindi ve hiçbir duygusal tepki göstermedi. Sadece dua ettiler” dedi.

Ürdün’den intikam idamı

BABA: İDAMLAR YETERLİ DEĞİL

Oğlu yakılarak öldürülen baba Safi el-Kesasibe ise “iki terör suçlusunun idam edilmesinin yeterli olmadığını” söyledi. Bir yerel televizyona açıklama yapan acılı baba, “Bunlar küçük bedeller. Muaz’ın kanı çok daha değerli. Muaz’ın kanı bütün Ürdünlülerin kanıdır. Onlar ülkemize tahrip amaçlı girdiler ve ölümü hak ediyorlar. İslam âleminden, Ürdün’den ve koalisyondan bu teröristleri ortadan kaldırmasını istiyorum.” dedi. Amman’da Ürdünlü komutanlarla bir araya gelen Kral Abdullah da “Şehit pilot Muaz el-Kesasibe’nin kanı heder olmayacak. Ürdün’ün bu korkakça işlenen suça cevabı sert olacak” ifadesini kullandı. IŞİD’e karşı ‘acımasız bir savaş başlattıklarını’ kaydeden Abdullah “onları kendi topraklarında vuracağız” dedi. Öte yandan Ürdün’ün ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e yönelik operasyonlarına desteğini artıracağı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Koalisyona mesaj vermek istedi’

IŞİD, videoyla kendisine karşı ABD’nin öncülüğünde hava saldırısı düzenleyen koalisyon ülkelerine mesaj verdiği belirtildi. Radikal örgütler konusunda uzman Romain Caillet, “IŞİD’e karşı savaşan koalisyona bir mesaj: Sizin de adamlarınızın sonu bundan daha korkunç olacak ve ülkelerinizde kamuoyunda bitmeyecek bir zarara yol açacak. Hiçbir lider, genç bir askerini böyle bir videoda görmek istemez” dedi.

Times gazetesine konuşan istihbarat analistlerine göre ise IŞİD, bu son vahşet görüntüleriyle Kobani’deki büyük yenilgisini de unutturmak istemiş olabilir.
Ürdün, eylül ayından beri hava saldırıları düzenleyen ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona destek veren dört Arap ülkesinden (Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün) biri.

Haberin Devamı

BAE, saldırıları askıya almış

New York Times gazetesinde dün çıkan bir habere göre ABD’nin Körfez’deki en önemli müttefiklerinden olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Aralık ayından bu yana IŞİD’e yönelik hava saldırılarına katılmadı. ABD’li yetkililer, BAE’nin pilotlarının güvenliğini gerekçe göstererek koalisyon bünyesindeki hava saldırılarına katılımını aralık ayında askıya aldığını söyledi. BAE’nin kararının Ürdünlü pilotun rehin alınmasından sonra alındığı söyleniyor.

İnfaz dev ekranda

Dünyaya şoke eden, HD kameralarla çekilen infaz görüntülerinde metal bir kafese konulan turuncu giysili bir kişinin diri diri ateşe verildiği görülüyor. IŞİD, önceki akşam “başkenti” olarak saydığı Rakka’da bu görüntüleri işlek caddelere dev ekranlar yerleştirerek “halka” izlettirdi. Altı yaşından büyük durmayan çocuklar, görüntüleri gülerek izledi, sevinç çığlıkları atıldı. IŞİD’e karşı koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırıları sırasında Ürdün Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçağı geçen aralık ayında Suriye’nin Rakka şehrinde düşmüş ve pilot da militanlar tarafından rehin alınmıştı. Ürdün Devlet Televizyonu, pilot Muaz Safi el-Kesasibe’nin 3 Ocak tarihinde öldürüldüğünü belirtti. Bu tarih IŞİD’in “Sacide bırakılırsa Ürdünlü pilotun hayatını bağışlarız, Japon gazeteci de serbest kalır” açıklamasından önce.

TEPKİLER

Haberin Devamı

Ürdünlü pilotun kafese konularak diri diri yakıldığı görüntülere dünyadan büyük tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: DEAŞ’ın (IŞİD) Ürdünlü pilotu yakma eylemini telin ediyorum, lanetliyorum. Böyle bir şeyi kabullenmek mümkün değil. Bunun, bizim dinimiz İslam’la yakından, uzaktan alakası yoktur. Bunların da İslam’la alakası yoktur” dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron: Aşırıcılar ve zehirli ideolojileri yenilgiye uğratılana kadar durmayacağız.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe: Bu insanlık dışı terör eylemi karşısında çok kızgınım.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham: Pilotun yakılması insanlık ve İslam dışı feci bir cinayet.

Haberin Devamı

Suriye Dışişleri Bakanlığı, pilotun öldürülmesini kınayarak Ürdün’ü terörle mücadelede işbirliği yapmaya çağırdı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi: “Bu çirkin cinayet, tüm uluslararası örflere ve semavi dinlere aykırıdır. Bizi, Ortaçağların öncesindeki karanlık asırlara götürür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!