Uranyumun yüzde 75’i Türkiye’ye

Güncelleme Tarihi:

Uranyumun yüzde 75’i Türkiye’ye
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 10:21

İran’ın zenginleştirilmiş uranyumunun Türkiye’de stoklanmasını öneren Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey, bu teklifini resmen Türkiye’ye iletti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün El Baradey ile bir telefon görüşmesi yaptı. Bu görüştürmede zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye’de stoklanmasına ilişkin teknik detaylar üzerinde bilgi alış verişi yapıldı. 

 

Yüzde 75 Türkiye’ye taşıma  

Konunun teknik boyutunda, zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 75’nin Türkiye’ye taşınmasının ele alındığı öğrenildi.

 

Türkiye’nin zenginleştirme konusunda teknik altyapısı olmadığı için İran uranyumunun Fransa veya Rusya’da zenginleştirildikten sonra Türkiye’de stoklanması öngörülüyor. İran’ın nükleer silah yapmasının önünü kesmek için Türkiye’de stoklanma yapılmasına ABD’nin de sıcak baktığı belirtilmişti. Diplomatik kaynaklar, El Baradey’in, ABD ile yaptığı görüşme sonrası, Ankara ile Tahran arasında son dönemdeki yakınlaşmayı da dikkate alarak Türkiye fikrini ortaya attığını düşünüyorlar.

 

Haberin Devamı

İstanbul görüşmesini anlattı

El Baradey’i İstanbul’da geçen hafta İSEDAK Zirvesi sırasında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile yapılan bir dizi görüşmeler hakkında da bilgilendiren Davutoğlu, Ahmedinejad’ın uranyumun zenginleştirilmesi ve kontrol altında tutulması konusunda yapıcı olduğu mesajını verdi.

 

Davutoğlu Türkiye’nin “Gerginlik yerine diyalog sürecinin devamı önemli. İran’a yönelik yaptırımlar sonuç vermeyecektir” görüşünü bir kez daha UAEK Başkanı’na aktardı.

 

İlk bilgiler ABD’ye verildi

Davutoğlu’nun El Baradey ile görüşmesinden sonra Ankara’da bulunan ABD’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon’la bir araya gelmesi dikkat çekti. Gordon’a Ahmedinejad yönetiminin tutumunu aktaran Davutoğlu, “Biz İran’a yaptırımlara karşıyız. Diyalog süreci devam etmeli” mesajını tekrarladı. İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili Türkiye’nin ne tür yapıcı bir tutum takınabileceğinin ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 7 Aralık’ta ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleştireceği görüşmede netleşebileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!