Ünlü Alman gazeteci Wallraff fırıncı kılığında

Güncelleme Tarihi:

Ünlü Alman gazeteci Wallraff fırıncı kılığında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 00:00

Türk işçisi "Ali Levent" kılığına girerek yabancı işçilerin karşılaştıkları zorlukları "En Alttakiler" kitabında kamuoyuna duyuran gazeteci yazar Günther Wallraff yine bir skandalı ortaya çıkardı. Kimlik değiştirerek haftalarca bir ekmek fabrikasında çalışan ve son derece kötü iş koşullarını gözler önüne seren yazar ödüle layık görüldü.

ALMANYA’daki işyerlerinde Türkler’in hangi zorluklarla karşılaştığını göstermek için 80’li yıllarda Türk işçisi "Ali Levent" kılığına girerek bir montaj fabrikasında çalışan ve daha sonra yaşadıklarını "En Alttakiler" kitabında kamuoyuna duyuran usta gazeteci Günther Wallraff yine bir skandalı ortaya çıkardı. 66 yaşındaki Wallraff, geçtiğimiz yıl verdiği bir demeçte, "Tipik bir emekli olmaya niyetim yok. Amacım yeniden kılık değiştirip bir kitap daha yazmak" demişti. Yazar söylediğini aynen yaptı. Yıllar önce siyah peruk ve koyu renk lensler kullanıp Türk kılığına giren Wallraff, bu sefer önlük giyip ocağın başına geçerek fırıncı oldu. Sahte kimlik kullanarak haftalarca Hunsrück’deki bir ekmek fabrikasında çalışan Wallraff, daha sonra yaptığı yayınlarla kötü çalışma şartlarının son bulmasını sağladı.

Wallraff, yaptığı çalışma sonucunda Gıda ve Gastronomi Sendikası NGG’nin gazetecilik ödülüne layık görüldü. Sendika, gıda ve gastronomi sektöründeki yanlışların düzelmesi için gösterdiği çabadan ötürü ünlü gazeteciye beş bin Euro değerindeki ödülün verildiğini açıkladı.

Kötü çalışma şartları

Büyük bir market zinciri için piyasanın oldukça altında bir fiyata ekmek üreten fabrikada çalışan Wallraff, insan sağlığı için olumsuz hijyenik şartlarla karşılaşmıştı. Wallraff’ın tespitlerine göre çalışanlar, bir çok sosyal haktan mahrum bırakılıyor ve son derece tehlikeli bir ortamda çalıştırılıyor. Yazara göre, fabrika çalışanları önemli bir neden gösterilmeden işten çıkarılıyor veya uyarı alıyorlar. Yaşadıklarını Die Zeit gazetesinde yayınlayan Wallraff, izlenimlerine önümüzdeki yıl çıkacak olan kitabında da yer vereceğini duyurdu. Wallraff’ın haberi üzerine Bad Kreuznach savcılığı ekmek fabrikası hakkında soruşturma başlattı.

 zam yapıldı
/images/100/0x0/55ea6996f018fbb8f87e3b0f


Söz konusu Weinheimer Fabrikası sahibi, Wallraff’ın yayınları üzerine çalışanlarının maaşlarına yüzde 24 zam yapılacağını açıkladı. NGG sendikası yetkilisi Harald Fascella, Wallraff’ın yayınlarının ses getirdiğini belirterek "Olayın kamuoyuna yansıması üzerine işçilerin saat ücreti 7,70 Euro’dan 9,60 Euro’ya yükseldi. Bu Wallraff’ın başarısı. Fabrikaya alınan yeni makinalar sayesinde çalışanlar artık daha güvenli bir ortamda çalışıyorlar. Bunun yanı sıra haberin duyulmasıyla kamuoyunda fabrikaya karşı yoğun bir baskı oluştu. Bu da işvereni geri adım atmaya zorladı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!