Uluslarası Uzay İstasyonu'nda sızıntı! Meteorun açtığı yarığı 'parmağıyla' tıkadı

Güncelleme Tarihi:

Uluslarası Uzay İstasyonunda sızıntı Meteorun açtığı yarığı parmağıyla tıkadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2018 15:44

1998'den beri faaliyet gösteren Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir meteorun açtığı delik, sızıntıya neden oldu. Sızıntıyı Alexander Gerst isimli Alman astronot 'parmağıyla' durdurdu.

Haberin Devamı

Uluslarası Uzay İstasyonu'ndaki bir uzay aracında meteorun zarar vermesiyle küçük bir delik açıldı. Oluşan sızıntı astronotları oldukça endişelendirirdi ve  mürettebat üyeleri, kabinde basıncın düşmesine neden olan 2 mm'lik bir mikro kırık için klasik olmayan ilginç bir çözümü uygulamak zorunda kaldılar.

The Mirror'da yer alan habere göre; sızıntıyı Alman astronot Alexander Gerst'in boşluğu parmağıyla tıkayarak durdurduğu söylendi.  Astronot parmağını maskeleme bandı gibi kullandı. Söz konusu basınç kaybı uçuş denetçileri tarafından farkedildiğinde ise, 55-56 kişilik mürettebatın uyuduğu tespit edildi. 

NASA yetkilileri ise henüz fazla yayılmayan sızıntıda uyuyan mürettebatı uyandırmadan önce durması için biraz beklediler. 

Uluslarası Uzay İstasyonunda sızıntı Meteorun açtığı yarığı parmağıyla tıkadı

 

Haberin Devamı

"METEORDAN KAYNAKLI OLABİLİR"

Sızıntı istasyona demirlemiş olan bir 'Soyuz mekiği gemisinde' tespit edildi ve uzmanlar, zararın büyük ihtimalle bir meteordan kaynaklandığını söylüyor. 

NASA'dan yapılan açıklamada ise "Sızıntı, Rus segmentinin Rassvet modülüne bağlı Soyuz MS-09 uzay aracının orbital bölmesinde veya üst bölümünde iki milimetre çapında bir delikte tespit edildi" dendi. İstasyondaki sızıntı oranının, geçici olarak Kapton bant uygulaması ile azaltıldığı söyleniyor. Houston ve Moskova'da bulunan Görev Kontrol merkezlerindeki uçuş kontrolcüleri, ekiple birlikte çalışıp sızıntı kaynağı olarak tanımlanan deliği geçici olarak tıkadı.

 

Uluslarası Uzay İstasyonunda sızıntı Meteorun açtığı yarığı parmağıyla tıkadı

 

DELİK İÇİN KALICI BİR ÇÖZÜM ARANIYOR

Üç Amerikalı, iki Rus ve bir Alman olmak üzere altı Uluslararası Uzay İstasyonu astronotu Haziran ayında Soyuz mekiği vasıtasıyla istasyona geldiler, ancak görev sonrası bir kapsülle Dünya'ya geri dönecekler. NASA astronotlarından Drew Feustel, deliği kapatmak için kullanılan dolgu macunu çözeltisinden endişe duyuyor. Görev organizatörleri ise küçük hava sızıntısı için daha kalıcı bir çözüm arıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Uzay İstasyonu, beş katılımcı uzay kurumu tarafından astronomi, biyoloji ve diğer çalışma alanlarında deneyler yapmak için kullanılıyor.

İstasyon 1998'den beri faaliyet gösteriyor ve 17 farklı ülkeden astronotlar, kozmonotlar ve uzay turistleri tarafından ziyaret edildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!