Ukrayna'da çatışmalar devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Ukraynada çatışmalar devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 12:59

Ukrayna başkenti Kiev’de Pazar günkü miting sonrasında başlayan çatışmalar Maidan çevresindeki sokaklarda pazartesi sabahı da belirli aralıklarla devam ediyor. Polis plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve su ile müdahale ediyor. Yaralı sayısı 103 kişiyi buldu. Aynı zamanda dünya eski ağırsiklet boks şampiyonu unvanı da bulunan muhalefet lideri Vitali Klitçko’nun Maidan’daki protestoya katılan eli sopalı göstericileri durdurmaya çalıştığı görüntüler haberlere yansıdı.

Haberin Devamı

Göstericileri tüm çabalarına rağmen durduramayan Kliçko bir de yangın söndürücünün dumanına maruz kalmaktan da kaçamadı.

BÖYLE DURDURMAYA ÇALIŞTI

Pazar akşamı muhalefet liderlerinden “Udar” (darbe) partisi lideri Vitaliy Kliçko’yu şehir dışında konuk evinde kabul eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, muhalefet liderinin “Biz bile artık aşırı sağı kontrolümüz altında tutamıyoruz. Kiev’de çök kötü şeyler olacak” uyarısı üzerine belirli geri adım attı. Yanukoviç, bir yandan aklıselim liberal muhaliflerle ülkenin geleceğini görüşmek için masaya oturmayı kabul ettiğini açıklarken, diğer taraftan Pazar günkü çatışmaların kimin tarafından başlatıldığını ortaya çıkarmak için komisyon kurulması talimatı verdi.

İTFAİYE VANASINDAN POLİSE SU SIKTILAR
Pazartesi sabahı polisle göstericiler arasında çatışmalar Maidan yakınındaki Gruşevski sokağında devam etti. “Batkovşina” (Vatan) ile “Udar” (Darbe) ılımlı muhalefet partilerinin kurduğu muhalif birliğinden çıkan aşırı milliyetçi guruplar polisin üzerine yürümeye devam etti. Pazar gecesi eski 8 derecede polisten su yiyen göstericiler bu sabah güvenlik güçlerine yanıt hazırladı.

Haberin Devamı

Sokak ortasında bulunan itfaiyenin yangın söndürme vanalarını bulan göstericiler vanalara hortum takarak polise su sıkmaya başladı. Hükümet binalarının bulunduğu sokağı kontrol altında bulundurmaya devam eden çevik “Berkut” birliklerine ise plastik mermi kullanma izni verildi. Belirli aralıklarla çıkan çatışmalarda göstericiler yanı sıra özellikle gazeteciler de polis tarafından hedef seçiliyor.

DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK
Polisin hedefli olarak sabaha karşı sıktığı plastik merminin bir gazetecinin objektifine nasıl isabet ettiği internette dolaşmaya başladı bile. Bu arada çıkan hadiselerde gözlemci rolünü üstlenen “Yeni Kiev” toplum hareketi lideri Zoran Şkiryan “durum daha da kötüye gidecek” uyarısı yaptı.

Yanukoviç yönetiminin muhalefetle tekrar zaman kazanmak için görüşmeler yapmayı kabul ettiğini iddia eden Şkiryak, “Ukrayna İçişleri Bakanlığı Pazar akşamından itibaren tüm Ukrayna’dan çevik polis güçlerini başkente aktarmaya başladı. Ülke güneyindeki Harkov şehrine komandolar geldi bile. Bu ek kuvvetler başkentteki okul, çocuk yuvası ve hatta benzin istasyonlarındaki tuvaletlerine yerleştiriliyor. Korkarım Yanukoviç ve Ukrayna gizli servisi ya pazartesi akşamı veya en geç yarın geçen hafta parlamentonun kabul ettiği polisiye önlem yasasını uygulamaya sokacak. Yönetim böyle bir adım atarsa olaylar sadece Kiev ile sınırlı kalmayacak, tüm Ukrayna’da isyanlar çıkacak” uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

UKRAYNA YÖNETİMİ O YASAYI ASKIYA ALDI
Dün akşam patlak veren kanlı çatışmalar üzerine muhalefetle görüşmeye hazır olduğunu açıklayan yönetim, Maidan’ın ilk isteğini yerine getirmeyi kabul etti. Ukrayna parlamentosu Rada'nın 16 Aralıkta kabul ettiği sansür ve gösteri yasağı getiren yasanın yürürlüğe girmesinin şimdilik ertelendiği açıklandı.

ABD 'YAPTIRIM' UYARISINDA BULUNDU
Ukrayna yönetimine ABD’den uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna yönetiminin seçtiği yolun yanlış olduğu vurgusu yaparak, Kiev’e nakledilen komando birliklerinin geri çekilmesini istedi. ABD yönetimi aksi taktirde Ukrayna’ya karşı yaptırım uygulanması planını devreye sokacağı uyarısında da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!