Ukrayna'da Başbakan Mikola Azarov istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Ukraynada Başbakan Mikola Azarov istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 10:07

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov bugün istifa ettiğini açıkladı. Bu gelişmenin ardından parlamentoda bugün, özgürlükleri kısıtlayan torba yasa oylamayla iptal edildi.

Haberin Devamı

Dört yıldır görevde olan Azarov, ülkedeki siyasi krizin görüşüleceği Parlamento'nun olağanüstü toplantısı öncesi istifasını sundu. Azarov'un istifasını bildirmesinin ardından Parlamento'nun toplantısına iki saat ara verildi.

Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç'in istifasını onayladığı Azarov, “Ülkemizde meydana gelen çatışmalar sadece sosyal alanı değil, tüm ekonomiyi derin çıkmaza sürüklüyor. Hükümet olarak krizin barışçıl yoldan çözümü için elimizden geleni yaptık. Ancak bu karmaşık dönem bizden yeni fedakarlıklar istiyor. Çatışma içerisindeki taraflara daha geniş uzlaşı alanı yaratmak amacıyla Başbakan görevinden istifa ediyorum. Bunu vatanım Ukrayna’nın geleceği için yapıyorum” dedi.

PROTESTOCULAR 12 VALİLİĞİ İŞGAL ETTİ
Ülkede 21 Kasım 2013’de Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasıyla birlikte başlayan ve 16 Ocak’ta meclisten özgürlükleri kısıtlayan torba yasasının geçmesiyle alevlenen eylemler, başkent Kiev’den ülke geneline yayıldı.

Haberin Devamı

Eylemin ilk günlerinde Kiev valiliğini işgal eden eylemciler devletin idari binalarını hedef almaya devam ediyor. Protestocuların ülke genelinde işgal ettiği devlet bölge valiliği sayısı 12’ye ulaştı. Eylemcilerin girdiği 12 bölge valiliği şöyle; Kiev, Vinnitsa, Hmelnitskiy, Rivne, Volın, Ternopil, Çernivtsi, Poltava, İvano-Frankivsk, Jitomir, Lviv ve Çernigiv. Ayrıca; Dnepropetrovsk, Zaporoje, Sumı ve Çerkasiy bölge valilikleri çevresinde eylemlerini sürdüren protestocular valilik binalarını ele geçirme teşebbüsünde bulundu.

Bakanlık, valilik ve devlet dairelerinin eylemciler tarafından ele geçirilmesi üzerine Enerji Bakanlığı, muhtemel baskınlara karşı nükleer santrallerdeki güvenlik tedbirlerini arttırdı.

OLAĞANÜSTÜ OTURUMDA TORBA YASA İPTAL EDİLDİ
Ukrayna parlamentosunda bugün yapılan özel oturumda milletvekilleri, son protesto dalgasının fitilini ateşleyen, protestoları kısıtlayıcı yasaları oylama sonucunda iptal etti. Cumhurbaşkanı Yanukoviç söz konusu yasaların yürürlükten kaldırılmasını önermişti.

KARAR GÜNÜ
Ukrayna’nın hapisteki eski başbakan Yulia Timoşenko dün gece hükümet karşıtlarına Cumhurbaşkanı yanukoviç’in “alaycı” barış teklifini reddetmeleri yönünde çağrıda bulundu. Timoşenko’nun partisi bugünü Ukrayna için “karar günü” ilan etti.

Haberin Devamı

ASHTON KIEV’E GİDİYOR
Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikalarından sorumlu üyesi Stefan Füle’nin ardından AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da temaslarda bulunmak üzere bugün Ukrayna’ya gidiyor.

Ukrayna’da siyasi çözümün tek yol olduğunu belirten Ashton, son derece endişeli olduğunu belirterek “şiddet sona ermeli ve her iki taraf gerilimi düşürmeli” dedi.

BIDEN: VAKİT KAYBETMEYİN
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i arayarak, ülkesinin, Ukrayna'daki mevcut gerilimi sona erdirmek için hükümetle muhalefet arasında devam eden görüşmelere ve krize barışçıl, siyasi bir çözüm getirilmesine yönelik desteğini dile getirdi.

Biden görüşmede, hiç vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Yanukoviç'i, protestocularla hükümet arasındaki gerilimi azaltmak için çevik kuvvet polisini geri çekmeye ve acil tedbirler üzerinde muhalefetle birlikte çalışmaya çağırdı.

BAKMADAN GEÇME!