Ukrayna uçağını radar yetersizliği düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna uçağını radar yetersizliği düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Selanik'e yaklaşırken kaybolan Ukrayna uçağı hala bulunamazken, 1997'de Avrupa'nın kültür başkenti ilan edilen kentin havalimanında modern radar sisteminin bulunmadığı ve facianın bu yüzden yaşandığı anlaşıldı. Bu da, Ege'nin sivil hava trafiğini kontrol eden Yunanistan'daki havalimanlarının güvenliği konusunda büyük bir tartışmanın başlamasına yol açtı. Bu noktaya şöyle gelindi:

1986'da Selanik, Rodos, Korfu ve Girit İraklion havaalanlarındaki radarların yenilenmesine karar verildi. Yunan sivil havacılık teşkilatının İtalyan Alenia şirketinden satın aldığı radarların Selanik havalimanı için olanı iki yıl önce Yunanistan'a teslim edildi. Sistemin, Selanik'in kuzeybatısındaki Perea köyüne yerleştirilmesine karar verildi. Ancak, Perea halkı radarlara karşı çıktı.

Bilim adamlarından oluşturulan bir komite yeni radarların yaydığı elektromanyatik ışınların köylülerin sağlığına zararlı olup olmadığını araştırmaya başlandı. Komitede görüş ayrılığı çıkınca radarlar bir türlü yerleştirilemedi. Sonunda, hükümet bütün itirazlara rağmen radarları Perea köyüne yerleştirme kararı aldı ancak bu kez de yıl sonuna gelindiği için gerekli kaynak bulunamadı. Böylece, iki yıl önce alınan ve 8.5 milyar Drahmiye (yaklaşık 6 trilyon) mal olan radarlar kaynak bulununcaya kadar tozlanmaya bırakıldı.

Uçağa ne oldu?

Önceki gece Kiev-Selanik seferini yaparken düşen, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının Selanik havalimanına iniş için yardım istediği ancak kulenin uçağa bir tur atması talimatını verdiği iddia edildi. Dün, Yunanistan'de eski radar sistemleri üzerindeki tartışma büyürken, ulaştırma bakanı Tassos Mandelis de radarların depolarda beklediğini doğruladı.

Yunan Sivil Havacılık Sendikası Genel Sekreteri Konstandis kaynak bulunamayışından dolayı hükümeti eleştiri bombardımanına tuttu. Konstandis, ‘Eğer gereksiz yere kültür başkenti ilan edilen Selanik’e paralar saçılmasaydı, radarlar yerleştirilebilirdi ve böyle bir facia da yaşanmazdı' dedi.

70 kişiyle kaybolan ve hala bulunamayan uçağın arama çalışmalarına polis, komando, asker, avcı ve köylülerden oluşan 6 bin kişi katılıyor. Uçak ve helikopterlerle de bölge taranıyor. Kar ve sis nedeniyle çalışmalar yavaş yürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!