Ukrayna resmen barış gücü istedi

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna resmen barış gücü istedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 09:32

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından acil toplantıya çağrılan Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülkenin doğusuna BM kararıyla AB Barış Gücü yerleştirilmesini istedi.

Haberin Devamı

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Toplantısı öncesinde açıklama yapan Poroşenko, “Vatanımız için hayati önem taşıyan konuları görüşmek ve gereken kararları almak için toplanıyoruz. Minsk Ateşkes Anlaşması'nın Rusya ve doğudaki çeteler tarafından hiçe sayıldığı ortamda bizim için tek çıkış yol ülkemize barış gücü davet etmekten geçiyor” dedi.

Poroşenko’nun bu açıklaması ardından kapalı kapılan ardında çalışmalarına başlayan Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi dört saat sonra alınan kararları duyurmaya başladı.

Konsey Sekreteri Aleksander Turçinov tarafından şu maddeler sıralandı:

Ukrayna resmen barış gücü istedi
Ukrayna kilit ilçeden çekildi

ÇOK ULUSLU ASKERİ TATBİKATLAR YAPILACAK
Birinci madde Ukrayna yönetiminin BM ve AB’ye gereken başvuruları yaparak barış gücü talebinde bulunmasını öngörüyor. Barış gücünün Avrupa ülkelerinden olması istenecek. Bu barış güçleri ayrılıkçı bölgelerle Ukrayna ordu birlikleri arasındaki cephe hattına olduğu gibi Ukrayna’nın Rusya ile sınır bölgesine konuşlandırılması da istenecek. İlk maddenin hayata geçirilmesi için Ukrayna Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarına gerekli işlemleri başlatma talimatı verilmiştir.

Konsey toplantısında alınan ikinci önemli karar Ukrayna’nın üçüncü ülkelerle çok uluslu askeri işbirliğine gitmesini öngörmekte. 2015’te Ukrayna topraklarıyla dış ülke topraklarında çok uluslu ortak askeri tatbikatlar organize edilecek. İlk tatbikatlar NATO ittifakı üye ülkelerle yapılacak.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi ülkenin doğusunda Debaltsevo kasabasında son günlerde meydana gelen şiddetli çatışmalar ve kasabın Rusya yanlısı ayrılıkçıların eline geçmesinde sonra acil toplanma kararı almıştı.

Haberin Devamı

Ukrayna resmen barış gücü istedi
NATO’dan 5 bin askerlik çevik güç

RUSYA'DAN BARIŞ GÜCÜ ÇAĞRISINA SERT TEPKİ
Rusya'dan Ukrayna'nın hamlesine tepki gecikmedi. Rusya'nın Birleşmiş Milletler Elçisi Vitaly Çurkin, Ukrayna'nın çağrısını 'yıkıcı bir hamle' olarak nitelendirdi. Çurkin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yu imzaladığı anlaşmaya uymak yerine yeni bir plan arayışında olmakla suçladı.

SON 24 SAATTE 14 UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ
Öte yandan geçen hafta varılan ateşkese rağmen son 24 saat içinde çıkan çatışmalarda 14 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği, 172 askerin ise yaralandığı açıklandı.

Doğudaki ayrılıkçılara karşı operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi Sözcüsü Andrey Lysenko, doğuda ateşkes sürecinin başlamasından bu yana ayrılıkçıların 253 kez ateşkes ihlalinde bulunduğunu söyledi.

Lysenko, ayrıca ayrılıkçıların, esir değişimine razı olmadığını ifade ederek, bunun Minsk mutabakatıyla zıt olduğunu, esir düşen askerlerin kurtarılmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti.

BAKMADAN GEÇME!