Üçüncü cephe Yemen

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü cephe Yemen
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2009 00:00

Bir Amerikan yolcu uçağına yönelik saldırı girişiminin ardından ABD Yönetimi, ‘Terörle Savaş’ta üçüncü cepheyi açıyor. Washington, Irak ve Afganistan’dan sonra şimdi de Yemen’de El Kaide karşıtı askeri operasyonlar başlatacak.

HOLLANDA’nın başkenti Amsterdam’dan ABD’nin Detroit şehrine giden bir yolcu uçağını geçen hafta havaya uçurmaya çalışan Nijeryalı saldırganın Yemen’deki El Kaide militanlarınca eğitildiği iddiaları üzerine ABD düğmeye bastı.

New York Times Gazetesi, “Henüz bitmemiş iki savaşın ortasında, ABD şimdi de El Kaide’ye karşı Yemen’de büyük ölçüde gizli, üçüncü bir cepheyi sessizce açıyor” ifadesini kullandı. İstihbarat kaynakları ve askeri yetkililere dayanan habere göre, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) terörle mücadelede en deneyimli “saha görevlilerini” Yemen’e gönderirken, Amerikalı özel tim komandoları da Yemen güvenlik güçlerini eğitmeye başladı.

CNN’e göre ise ABD, saldırı girişiminin sorumluluğunu üstlenen Yemen’deki El Kaide şubesine “misilleme” yapılması için Yemen hükümetiyle olası hedefleri inceliyor. Seçenekler yakında ABD Başkanı Barack Obama’nın onayına sunulacak.

Obama öfkeli, Yemen razı

Muhalefetin yoğun baskısı altında Hawaii’deki tatiline bir kez daha ara vermek zorunda kalan Obama, Yemen konusunda henüz son kararını vermese de, şu açıklamayı yaptı: “Sistematik bir istihbarat zaafı yaşandı ve ben bunu kabul edilemez buluyorum. Potansiyel olarak felaket sonuçlar doğurabilecek bu güvenlik açığına, insan hataları da etki etti. Bundan ders çıkarıp hatalarımızı düzeltmemiz gerek, çünkü söz konusu olan insanların hayatı.”

Yemen de ABD’nin kararına destek verdi.

Guantanamo artık kapanmaz
/images/100/0x0/55ea519ef018fbb8f8781738


ABD Başkanı Barack Obama, “2010 yılına kadar Guantanamo’yu kapatacağım” vaadinden caymak için mantıklı bir gerekçe buldu. Detroit uçağını düşürmeye kalkışan Nijeryalı Abdülfaruk Abdülmuttalib’in, ABD’nin Küba’daki Guantanamo üssünden 2007’de serbest kalan Said Ali el Şihri’den emir aldığı iddia ediliyor. İngiltere’de bir üniversitede okuduğu dönemde okulunda “Terörle Savaş Haftası” konulu konferans düzenleyen eski Guantanamo tutuklularını da davet eden Abdülmuttalib’in, El Kaide tarafından Ada’da “ayartıldığı” sanılıyor.

Yoksa yine petrol için mi

ABD yetkililerinin tezi, Pakistan ve Afganistan’da baskı altına alınan El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki “şubesi” olan Yemen’e yerleştiği yönünde. Ancak ABD’nin amacının başka olduğunu söyleyenler de var.

Petrol zengini Sudan ve Körfez emirlikleri arasında bir köprübaşına sahip olmak.

Yemen’deki Şii militanları etkisiz hale getirip, İran’ın Lübnan ve Gazze’den sonra buraya da sızmasını engellemek.

Kızıldeniz’den Hint Okyanusu’na açılan Bab-ı Mendib (Gözyaşı Kapısı) Boğazı’nı kontrol etmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!