Uçak enkazında 125 trilyonluk hazine avı

Güncelleme Tarihi:

Uçak enkazında 125 trilyonluk hazine avı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNGİLİZ sigorta şirketi Lloyd's, 1998 yılında Kanada'nın Nova Scotia kasabası açıklarında düşen Swissair'e ait uçakta bulunan 200 milyon dolarlık (yaklaşık 125 trilyon lira) elmas ve mücevheri çıkarmaya hazırlanıyor. Lloyd Şirketi, hazine avı için Kanada yönetimine önümüzdeki günlerde başvuracak.

Uçuş belgelerine göre 229 yolcusuyla birlikte Atlas Okyanusu'na çakılan Swissair uçağında, toplam 2 kg elmas, 5 kg ağırlığında mücevherler bulunuyordu. Elmaslar, paslanmaz çelikten yapılmış tüplerin içinde muhafaza ediliyordu. Çarpışmanın hızıyla tüplerin açılıp elmasların okyanusa dağılmış olmasından endişe ediliyor.

Uçağın sigortalı olduğu Lloyds Şirketi, bu nedenle çok geç olmadan okyanustaki hazineyi çıkarmak istiyor. Lloyds, diğer hazine avcılarının engellenmesi için araştırma için bizzat Kanada yönetiminden izin alacak. Yaz aylarında başlayacak hazine avında Lloyd's Şirketi, 60 metre derinliğine mini bir robot salacak. Robot okyanus zeminini tarayarak, elmas ve mücevherleri bulmaya çalışacak.

Lloyd's Sözcüsü Adrian Beeby, kazadan sonra enkazın bir kısmının kaldırılmış olduğunu belirterek, bazı şeylerinde alınmış olabileceğini söyledi. Beeby, ‘Aslında bizim niyetimiz diğer hazine avcılarının burada dalış yapmalarını engellemek’ diyor.

Kazada yakınlarını kaybedenler ise Lloyd's'un bu girişimine karşı çıkıyorlar. New York'tan havalandıktan sonra Nova Scotia açıklarında denize çakılan Swissair uçağının hala düşüş sebebi açıklık kazanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!