Üç Türk paraşütçü İran’da kaçırıldı

Güncelleme Tarihi:

Üç Türk paraşütçü İran’da kaçırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

"İpek Yolu" gezisine çıkan 3 Türk yamaç paraşütçüsü Serdar Durna, Yurdaer Etike ve Avni Ozan’ın 24 Aralık 2005 günü İran’da kaçırıldıkları bildirildi. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Halit Bozkurt Aran, kaçırılmayı doğruladı ve İran makamlarını alarma geçirdiklerini söyledi.

Üç Türk paraşütçünün kaçırıldığı Afganistan sınırındaki bölgede, bir süre önce 9 İran askeri de "Cundullah" (Allah’ın Ordusu) adlı örgüt tarafından kaçırılmış, kaçıranların Taliban üyesi olduklarını açıklanmıştı.

İPEK Yolu gezisine çıkan 3 Türk yamaç paraşütçüsü Serdar Durna, Yurdaer Etike ve Avni Ozan’ın 24 Aralık 2005 günü, İran’da kaçırıldıkları bildirildi. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Halit Bozkurt Aran, sporcuların kaçırıldığını doğruladı ve olayın ardından İran makamlarını haberdar ederek alarma geçirdiklerini söyledi.
/images/100/0x0/55ea0f77f018fbb8f868a453


Pakistan, Hindistan üzerinden Nepal’e gitmek üzere 7 Aralık 2005 günü yola çıkan üç sporcunun İran’ın güneydoğusundaki Sistan-Belucistan eyaletinin başkenti Zahedan’dan ayrılıp Pakistan’a geçmek istedikleri sırada, İran-Pakistan sınırına yakın bölgede kaçırıldıkları açıklandı. Olayı doğrulayan, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Halit Bozkurt Aran, İran makamlarını haberdar ettiklerini, kaçırılan Türk sporcuların kurtarılması için Türkiye, İran ve Pakistan makamlarının gerekli çalışmayı titizlikle yürüttüğünü kaydetti. Türk sporcuların kaçırıldığı bölgede, 9 İran askeri de "Cundullah" (Allah’ın Ordusu) adlı örgüt tarafından kaçırılmış, İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, askerleri kaçıranların Taliban üyesi olduklarını açıklamıştı.

GEZİ AMAÇ BAHANE YAMAÇ

Yamaç paraşütçüsü üç arkadaşla ilgili www.turksonair.net adlı sitede ilginç bilgiler yeralıyor. Üçlünün yamaç paraşütü etrafında oluşturduğu projenin adı "İpek Yolu". Amaç, yamaç paraşütünü bahane ederek dünyayı gezmek, keşfetmek, kültürleri paylaşmak ve gezerek öğrenmek. Projenin sloganı "Gelecek nesillere, herhangi bir güç kaynağı kullanmadan, doğanın temel güçleri ile uçabilecekleri bir doğa bırakalım." Proje birkaç aşamadan oluşuyor. İlk aşama İran, Pakistan, Hindistan ve Nepal’i (belki Burma, Laos, Tayland ve Malezya) içeriyor. Orta Asya, Güney Amerika kıtası ve Afrika kıtası planlanan diğer rotalar.
/images/100/0x0/55ea0f77f018fbb8f868a455


Paraşüt tutkusu yüzünden banka müdürlüğünü bıraktı

Serdar Durna ve Yurdaer Etike, İkarus sportif havacılık’ta eğitmenlik yapıyor. 31 yaşındaki Durna, halen bir bilgisayar firmasında program yazılımcısı. 36 yaşındaki Yurdaer Etike’nin hikayesi ise daha çarpıcı. Yamaç paraşütüne 2000 yılında Ikarus bünyesinde başlamış. Akbank Eminönü Şube Müdürü iken işini bırakıp Nepal’e dek uzanacak "İpek Yolu" gezisine çıkmış. Yamaç parasütünde hızlı bir ilerleyiş sergileyerek, Türkiye’nin en tecrübeli ve aktif pilotları arasına girmiş.

Beş yıldır yamaç paraşütü yapan Etike, adı geçen siteye göre, Apco Lambada ile uçuyor, XC uçmayı seviyor. Yamaç paraşütü dışında skydiving, snowboard, kitesurf ve kaya tırmanışı yapıyor. "Keşke yapmış olsaydım" demekten nefret ediyor. Uzakdoğu yolculuğu için Zen Budizm okumuş. Onun için www.turksonair.net sitesinde, banka müdürlüğünü bırakmasına gönderme yapılarak "10 yıl takım elbise ve kravat esareti sonrası Temmuz 2005’te özgürlüğe adım attı" deniliyor.
/images/100/0x0/55ea0f77f018fbb8f868a457


49 yaşındaki Avni Ozan makine mühendisi. Kasım 2005’te emeklilik yoluyla iş/çalışma hayatını dondurmuş, geziye çıkma kararı almış. Onun için aynı sitede şöyle deniyor: "Yeni binyıldan beri yamaç paraşütü ve 2004 ’ten beri skydiving yapıyorum. Sevgili Allegra’mdan sonra Salsa ile uçuyorum. XC konusunda becerilerimi arttırma, 2006’da en büyük isteğim. Hayat benim için ’Life is beautiful as good as you make it’ şeklinde."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!