'Üç odalı tecrit insanlık dışı'

Güncelleme Tarihi:

Üç odalı tecrit insanlık dışı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 01:21

NORVEÇ’te 2011 yılında bombalı ve silahlı saldırıda 77 kişiyi katleden aşırı sağcı seri katil Anders Breivik, hapishane koşullarının kötü olduğu gerekçesiyle Norveç devleti aleyhine açtığı davayı kazandı.

Haberin Devamı

21 yıl maksimum hapis cezasına çarptırılan Breivik, Oslo’nun güneyindeki Skien hapishanesindeki koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin üçüncü ve sekizinci maddelerine aykırı olduğunu iddia ederek dava açmıştı. Devleti savunan avukatlar ise “aşırı tehlikeli” olduğu için Breivik’e uygulanan izolasyonun gerekli olduğunu ayrıca mahkûmun şartlarının kötü olmadığını savunmuştu. 3 odalı bir hücrede kalan Breivik, kondisyon aletlerinden yararlanabiliyor, oyun konsülü, televizyonu, DVD oynatıcısı, daktilosu bulunuyor, kitap ve gazetelere erişimi söz konusu.

AİHS'YE AYKIRI
Dün görülen davada ise hakim Helen Andenaes Sekulic, Breivik’in beş yıldır süren izolasyonunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muameleye veya cezaya tabi tutulamaz” denilen üçüncü maddesini çiğnediğine hükmetti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8 numaralı “Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve yazışmasına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir” maddesinin ise çiğnenmediği belirtildi.

Mahkeme, Norveç hükümetinin Breivik’e dava masrafları için 331 bin Norveç kronu (yaklaşık 115 bin Türk lirası) ödemesine hükmetti. Karar temyize açık. Norveçli avukat Thomas Horn, dava sonucuyla Norveç devletinin cezaevi koşulları ile ilgili düzenlemeleri gözden geçirmek durumunda kalacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!