U-2 uçağı Saddam'a nazire yaparak uçtu

Güncelleme Tarihi:

U-2 uçağı Saddama nazire yaparak uçtu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikan casus uçağı U-2, Irak'ın tüm tehditlerine rağmen, bu ülkenin hava sahasına girdi ve uçuşunu olaysız tamamladı. Irak askeri sözcüsü, U-2 casus uçağının TSİ 10.23'de uçuşunu tamamlayarak Irak hava sahasından çıktığını ve Suudi Arabistan'a geçtiğini belirtti.

Hava sahasına giren casus uçaklarını düşüreceğini açıklamasına karşın Irak, U-2 uçağı çok yüksekten uçtuğu için, hava savunma silahlarının menzilinin dışında kalması nedeniyle düşürülemediğini açıkladı. Irak radyosundan yapılan açıklamada, ‘Hava savunma sistemlerimiz, olaya müdahale etmek için hazır tutuldu’ denildi. Bu iddiaya karşılık Batılı savunma uzmanları, Irak'ın uçaksavar savunma sisteminde 20 bin metreden uçabilen U-2'leri düşürebilecek üç tip füze bulunduğunu kaydettiler. Bu füzeler şunlar: 30 bin metreye kadar yükselebilen SA-2, 24 bin metre menzilli SA-6 ve 20 bin metre yüksekliğe ulaşabilen SA-3 füzesi.

U-2 Irak semalarında uçtuğu sırada, İngiltere, Körfez'deki güçlerini alarma geçirdi. Türkiye'deki İncirlik üssünde ve Suudi Arabistan'da Tornado savaş uçakları, Körfez'de de iki savaş gemisi bulunan İngiltere, Avrupa'lı müttefiklerini, Irak lideri Saddam Hüseyin'e karşı kararlı davranmaya çağırdı.

Saddam yönetimi, geçen hafta başında BM Silah Denetleme Komisyonu'nun Amerikalı üyelerini bahane edip, çalışmalarını engellemesiyle Washington ile Irak arasında yeni bir kriz çıkmıştı. Saddam'ın geri adım atmaması üzerine, kriz tırmanırken, ABD'nin Irak'ı vurma olasılığı yeniden gündeme geldi. Bunun üzerine yüzlerce Iraklı aile, olası ABD saldırısına karşı Saddam'a ait saraylara yerleşerek, ‘insan kalkanı’ oluşturmaya gönüllü oldular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!