TV kanalları hesap verdi

Güncelleme Tarihi:

TV kanalları hesap verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD'nin en büyük 5 televizyon kanalıyla iki haber ajansının yöneticileri, 7 Kasım 2000 başkanlık seçimi gecesindeki hatalı haberleri nedeniyle Senato'da ifade verdiler.

CUMHURİYETÇİ Senatör Billy Tauzin'in çağrısı üzerine, ABC, CBS, NBC, CNN ve Fox kanallarıyla, Associated Press (AP) ve Voter News Service (VNS) haber ajansı yöneticileri, Senato Enerji ve Ticaret Komitesi'ndeki verdikleri ve 8 saat süren ifadeleri sırasında, seçim gecesi siyasi eğilimlerinden dolayı değil, ‘‘eksik veriler ve rekabet ortamındaki acelecilik’’ nedeniyle yanlış haberler verdiklerini kabul ettiler.

Tauzin ve diğer Cumhuriyetçi senatörler, TV kanallarının ve haber ajanslarının verdikleri ‘‘Florida'da Gore'un kazandığı’’ şeklindeki haberde belki kasıt olmadığını, ancak bu haberin Cumhuriyetçi seçmenin motivasyonunu bozup, cesaretini kırarak olumsuz etkilediğini savunuyorlar ve bu tür olayların tekrar edilmemesi için önlem alınmasını istiyorlar.

CBS ÜZGÜN

CBS televizyonunun haber müdürü Andrew Heyward, Senato'daki ifadesinde, ‘‘CBS ve diğer televizyon kanalları, o uzun ve karışık gecede ciddi hatalar yaptı ve bu durumdan dolayı çok üzgünüm’’ dedi.

ABC KARŞI ATAKTA

Başkan David Vestin, ‘‘güvenilir ve daha az karmaşık bir seçim sistemine kavuşacağımızı umut ediyorum. Böylece TV kanalları olarak biz de kamuoyu yoklamalarına dayanarak yorum değil, gerçek seçim sonuçlarını veririz’’ diyerek, siyasilere sitem etti.

AP KIZGIN

Başkan Louis Boccardi ifade vermekten rahatsızlık duyduğunu belirtti. Bu durumun, Anayasa'nın ihlali anlamına geldiğini belirten Boccardi, ‘‘Veriler yetersizdi. Bize, çok büyük hata yaptınız deyin. Ben öyle diyorum. Ama bunun tamiri, editörlere düşer, siyasilere değil’’ diyerek ateş püskürdü.

FOX'TA DÜŞ KIRIKLIĞI

CEO Roger Ailes, ‘‘konunun Komite'de soruşturma kapsamına alınmasından büyük hayal kırıklığına uğradım. Soruşturma, birşeyleri gizleyenler içindir. Biz gizlemiyoruz’’ diye konuştu.

Yanlış adamı başkan ilan edince...

ABD televizyon tarihinin en büyük siyasi skandalı, seçim gecesinde kilit Florida eyaletinin sonuçlarının açıklanmasında yaşanmıştı. Bütün televizyon kanalları, eksik verilere karşın birbiri ardına önce Demokrat Al Gore'u Florida'nın galibi ilan etmiş, ardından bu açıklamayı iptal etmiş ve sonunda yine eksik verilerle eyaleti Cumhuriyetçi George W. Bush'a vermişti. Seçim gecesi aynı verileri kullanan rakip televizyonlar, eyaletlerin hangi aday tarafından kazanıldığı haberini en erken vermek için, sonuçların belirleyici orana ulaşmasını beklememişlerdi. Gore da çeşitli açıklamalarında seçimi ABD televizyonlarının yanlış haberleri yüzünden kaybettiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!