TÜSİAD'dan ABD kongre üyelerine mektup

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADdan ABD kongre üyelerine mektup
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 07:25

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Amerikan kongre üyelerine bir mektup göndererek, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Ermeni tasarısının geçirilmemesini istedi.

TÜSİAD'ın mektubunda, 1915'teki olaylardan “soykırım” olarak bahsedilen Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçmesinden duyulan üzüntü ifade edildi.

Mektupta, “TÜSİAD, bu tasarının zaten kırılgan Ortadoğu ve Kafkaslar'da geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini vurguluyor” denildi.

Mektupta, Türk iş çevrelerinin, tamamen iç politika kaygısıyla bir ülkenin parlamentosunun, Osmanlı İmparatorluğu dönemi tarihini yeniden yazma çabası içine girmesini anlayamadığı belirtildi. Ayrıca, bu tasarının, “Amerikan yönetiminin, Türkiye'nin PKK'ya karşı savaşını desteklemede isteksiz olduğu” bir döneme rastlamasının talihsiz olduğu ifade edildi.

TÜSİAD mektubunda, böyle bir tasarının geçirilmesinin istenmeyen sonuçları ise şöyle sayıldı:

-Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik olası girişimlerin kırılması.

-Türkiye'nin, 1915 olaylarını, kurulacak ortak bir uluslararası komisyonla değerlendirme önerisi gibi çabaların bir kenara itilmesi.

-Türkiye'nin sosyal, politik ve ekonomik temellerini batıyla aynı çizgiye getirmesine direnen iç ve dış aktörlerin cesaretlendirilmesi.

-Karşılıklı anlayış, demokrasi ve açık toplum gibi 11 Eylül sonrasında özellikle önem kazanan özelliklerin ilerletilmesi girişimlerinin zarar görmesi.

-Alternatif iş ortaklıkları arayışı çabalarının haklı çıkartılması.

Mektupta, TÜSİAD'ın, Türk-Amerikan ilişkilerinin derinleştirilmesinin destekçisi olduğu belirtildi. Ayrıca mektupta, Türk iş çevrelerinin, tasarının geçmesinin sonuçlarından endişe duyduğu belirtilirken, “Amerikan halkı, kongre üyeleri ve Amerikan yönetimini, bu tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na ulaşmasını engelleme yönünde çaba göstermeye davet ediyoruz. Aynı zamanda onları, PKK'ya karşı savaşında Türkiye'yi daha etkili bir biçimde desteklemeye çağırıyoruz” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!