TÜSİAD heyeti Clinton'la görüştü

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD heyeti Clintonla görüştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 09:38

Mart ayında ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni iddialarına ilişkin kararı, Nisan ayında da İzlanda'da meydana gelen volkanik patlama nedeniyle iki kez Washington ziyaretini ertelemek zorunda kalan TÜSİAD heyeti bu hafta amacına ulaştı.

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile beraberindeki heyet, 2 günlük Washington ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ve Washington'daki Türkiye uzmanlarıyla bir araya geldi. Clinton ile 40 dakika süren görüşmesinin ardından Boyner, TÜSİAD Washington ofisinde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Boyner, "aldığımız izlenim ilişkilerin zor bir noktada olduğu yönünde" ifadesini kullandı.

Boyner, Clinton ile görüşmesinde ağırlıklı olarak Türk - Amerikan ilişkilerinin konuşulduğunu belirtti. Türkiye'nin BMGK'da yapılan ve İran'a yönelik ek yaptırımları içeren karar tasarısına ret oyu vermesi ve İsrail'in yardım filosuna saldırısıyla gerilen ilişkilerin görüşmenin büyük bölümünü kapsadığını söyledi.

Haberin Devamı

BOYNER: İSRAİL VE İRAN KONUSUNUN İÇ İÇE OLMASI TÜRKİYE'NİN DEZAVANTAJI
İsrail ve Gazze'de yaşanan olaylar ile Türkiye'nin İran'a ek yaptırımları içeren BM tasarısına ret oyu vermesinin farklı konular olmasına rağmen, ABD'de birlikte değerlendiğirildiğini ifade eden TÜSİAD Başkanı Boyner, bunu Türkiye'nin dezavantajı olarak gördüklerinin altını çizdi.

BOYNER: İKİ ÜLKE ARASINDA İLETİŞİM PROBLEMLERİ OLDUĞU KANAATİNDEYİZ
Temasları süresince Türkiye'nin BM'de verdiği ret oyunun ABD'de endişe yarattığını gözlemlediklerini vurgulayan Boyner, “iki ülke arasında iletişim problemleri olduğu kanaatindeyiz. İletişimin berrak olması gerektiğini gördük” dedi. Eksen değişikliği tartışmalarının Washington'da gündemde olan bir konu olduğunu belirten Boyner, ABD yönetiminin Türkiye ile gelinen noktadan normale dönmek konusunda istekli olduğunu, bu iletişim bozukluğunun üstesinden gelinebilmesi için Ankara'nın uzun vadeli stratejik çıkarlarının ne olduğunu açık bir şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı, Türk kamuoyunun İsrail'e ilişkin rahatsızlıklarını ve filo saldırısının tarafsız bir biçimde soruşturulmasına dair isteklerini ABD'li yetkililere hatırlattıklarını, İran konusunda da diplomatik kanalların açık olmasının Türkiye'nin önceliklerinden olduğunu ifade ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

BOYNER: ABD KONGRESİ'NDE YÜKSELEN TÜRKİYE KARŞITI PROPAGANDADAN RAHATSIZIZ
Boyner, israil krizi ve İran konusunda yaşanan gelişmelerin ardından özellikle ABD Kongresi'nden yükselen, Türkiye'ye yönelik anti-propagandadan da çok rahatsız olduklarını, bu durumu Amerikalı yetkililere de ilettiklerini ifade etti.

CLİNTON - BOYNER GÖRÜŞMESİNDE TÜRKİYE'NİN AB İLE İLİŞKİLERİ DE KONUŞULDU
Boyner, Clinton ile yaptıkları görüşmede Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkilerinin de gündeme geldiğini söyledi. Avrupa tarafında yaşanan dinamizm eksikliğinin, “Türkiye Doğu ile hiperaktif ilişkiler kuruyor” izlenimi oluşturduğunu belirten Boyner, Clinton'ın Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yinelediğini de vurguladı.

Haberin Devamı

Basın toplantısında Boyner'e Clinton'ın TÜSİAD ile görüşmesi, aynı hafta Washington'da temaslarda bulunan TBMM heyetinin ise Bakan Yardımcısı düzeyinde kabul edilmesi de hatırlatıldı. Boyner bu konuya ilişkin sorulara, “Clinton'ın bizimle görüşmesi, Türk kamuoyunun ne düşündüğünü öğrenmek istemesi nedeniyle gerçekleşmiş olabilir” karşılığını verdi.

Gezi öncesi Ankara ile istişarelerde bulunduklarını da ifade eden Boyner, Türkiye'ye dönüşte de edindikleri izlenimleri hükümetle paylaşacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!