Türksat 4A uzayda

Güncelleme Tarihi:

Türksat 4A uzayda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2014 01:07

Türksat 4A uydusu dün gece uzaya fırlatıldı.

Haberin Devamı

Uydu sayesinde Türk televizyonların Afrika’nın büyük bölümünde izlenebilecek, Türkiye’nin her noktasından internete erişilebilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden dün gece başarılı şekilde fırlatılan TÜRKSAT 4A uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 8.30'da Avustralya'nın Gnangara yer istasyonundan alındığını bildirdi.

Bakan Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzaydaki 5. uydusu TÜRKSAT 4A'nın fırlatılmadan 5 dakika 47 saniye sonra atmosferden çıktığını söyledi.

Uydunun 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrıldığını ifade eden Elvan, "Uydunun 9 saat 13 dakika sonra Breeze-M'den başarıyla ayrılması, uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başladı. Roketten ayrılmasının ardından panellerini açan uydu, güneşten aldığı ışığı elektrik enerjisine dönüştürerek, çalışmaya başladı" diye konuştu.

Haberin Devamı


TÜRKSAT 4A uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 8.30'da Avustralya'nın Gnangara yer istasyonundan alındığını anlatan Elvan, "Türkiyemizin geleceğine büyük yatırım yapıyoruz. İki uydumuzun bize toplam maliyeti 1,2 milyar lira" diye konuştu.

Elvan, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada istasyonlarından kontrol edilen uydunun, 24 Şubat'ta 50 derece doğu boylamına yerleştirileceğini ve “Uydu Yayın Performansı Testleri”nin yapılacağını söyledi.

Bakan Elvan, "Bir süre 50 derece doğu boylamında kalacak olan TÜRKSAT 4A, daha sonra Gölbaşı Kontrol İstasyonundan gönderilecek komutlarla 42 derece doğu boylamına yerleşmek üzere hareket edecek. Uydunun, 1 hafta sürecek olan bu yolculuğunun ardından 42 derece doğu boylamına yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlaması planlanıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin beşinci ve en gelişmiş uydusu Türksat-4A dün gece Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı törenle TSİ 23.09'da fırlatılmıştı.

Haberleşme 3 kat artacak

Japon Mitsubishi Elektrik şirketiyle Türkiye’nin ortaklaşa ürettiği 4 ton ağırlığındaki uydu, yeni bir teknoloji olan “Ka Bant” frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya’nın ardından Afrika’yı da kuşatacak. Türk kanallarına erişim alanı Pakistan'dan Kamerun’a kadar genişleyecek.

Haberin Devamı

Bakan Elvan törenden önce yaptığı konuşmada TÜRKSAT 4B uydusunun da bu yıl fırlatılacağını hatırlattı ve bu iki uydunun “Türkiye’nin haberleşme kapasitesini 3 kat artıracağını” söyledi. 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu, Türk kanalları dışında yabancı ülkelerin kanalları tarafından kiralanabilecek. Elvan, uyduların tam kapasite çalışmaya başlamasıyla birlikte “Türkiye’nin her bir santimetrekaresinden internete erişimin kolaylaşacağını” bildirdi. Türksat 4A uydusunun bir diğer önemli özelliği de uzun ömürü olması. Daha önceki uydular 5-10 yıl ömürlüyken, Türksat 4A’nın en az 30 yıl hizmet vermesi bekleniyor.

2019’da 7 uydu

Bakan Elvan, Türkiye’nin uydu sistemi planları hakkında da bilgi verdi. Buna göre Türkiye 2019’da “en az üçü yerli firmalar tarafından üretilmiş” 7 uydudan oluşan bir uydu filosuna sahip olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, amaçlarından birinin Türkiye’de uydu fırlatacak tesis kurmak olduğunu da ekledi. TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 6A uyduları için hazırlık çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.


Uzaya en kestirme yol

Haberin Devamı

Uzaya çıkan ilk insanların fırlatma istasyonu olarak bilinen Baykonur, 57 yıldır işlek bir üs olmayı sürdürüyor. Rusya, kendi topraklarında birçok üs olmasına rağmen, uzay çalışmalarını Avrupalı uzmanların “uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer” olarak tanımladıkları Baykonur’da gerçekleştiriyor. Dünyada aktif çalışan 15’ten fazla uzay üssünün en büyüğü sayılan Baykonur, astronotların uzaya en çok gönderildiği yer konumunda bulunuyor. Bugüne kadar Baykonur’dan 1200’den fazla taşıyıcı roket ve 1300’den fazla araç uzaya gönderildi. 6 bin 717 kilometrekare araziye yerleşen uzay üssünde, 52 roket fırlatma tesisi, 34 teknik kompleks, yüksek sınıfta 2 havaalanı, 5 iniş alanı, meteor ve iyonosfer merkezleri, 3 uzay gemisi için yakıt doldurma istasyonu, 5 kontrol kulesi, 9 kontrol merkezi ve 1.500 kilometre füze deneme alanı ve 4 kıtalararası balistik füze fırlatma platformu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!